Ministerul Muncii și Justiției Sociale își exprimă îngrijorarea față de decizia Austriei de a reduce, începând cu 1 ianuarie 2019, alocațiile copiilor muncitorilor rezidenți pe teritoriul său, conform unui comunicat postat pe site-ul MMJS, informează Agerpres.

„Poziția clară a României pe acest subiect este că lucrătorii europeni trebuie tratați egal în statele membre în care își desfășoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulație fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene și ale Pieței Unice. Astfel, România se opune oricărei inițiative care ar pune în pericol principiul egalității în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor și va continua să facă demersuri, în acest sens, pe lângă instituțiile europene abilitate să ia măsuri, astfel încât între cetățenii europeni să nu existe discriminări", afirmă ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit sursei citate, ministrul Marius Budăi i-a transmis aceste îngrijorări comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune și Mobilitate, Marianne Thyssen și în data de 5 decembrie 2018, când cei doi oficiali au avut o întrevedere bilaterală la Bruxelles.

De asemenea, în comunicat se subliniază că Marianne Thyssen a precizat, în mod constant, că executivul european respinge promovarea mecanismului indexării alocațiilor pentru copiii lucrătorilor mobili UE. În acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat și importanța promovării principiului la contribuții egale prestații egale (în contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 și 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială) alături de principiul remunerației egale pentru aceeași activitate desfășurată în același loc (în contextul revizuirii Directivei detașarea lucrătorilor).