Procesul de asimilare a comunității românești din Valea Timocului este foarte activ, în ciuda angajamentelor Serbiei de a respecta drepturile acestei minorități, au avertizat mai mulți lideri ai românilor din Timoc, care au discutat, la București, cu oficiali din Guvern și din Parlament.

Reprezentanții românilor din Timoc le-au transmis parlamentarilor români că procesul de diviziune artificială a comunității în vlahi și români are ca scop asimilarea totală a acestei minorități, informează Adevărul.

„Este evident că cei responsabili pentru proiectul de diviziune artificială sunt anumite instituții ale statului, partide politice ale populației majore și Biserica Ortodoxă Sârbă. Autoritățile sârbe au condiționat, împotriva voinței noastre, înregistrarea Consiliului național al minorității vlahe de standardizarea limbii vlahe. Prin acest act, administrația de stat a încălcat în mod grosolan autonomia culturală a minorității vlahe, care esta garantată prin Constituția și legislația Republicii Serbia”, au susținut aceștia.

Serbia a ratificat cele mai importante acorduri internaționale din domeniul protecției drepturilor minorităților naționale. Totuși, în Timoc, etnicii români încă luptă pentru recunoașterea drepturilor elementare, iar în Voivodina, deși comunitatea românească este recunoscută oficial, se stinge treptat, treptat. Clasele românești se închid, activitățile culturale se pierd, iar odată cu ele este pe cale să dispară și limba maternă.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews