ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procesul de asimilare a comunității românești din Valea Timocului este foarte activ, în ciuda angajamentelor Serbiei de a respecta drepturile acestei minorități, au avertizat mai mulți lideri ai românilor din Timoc, care au discutat, la București, cu oficiali din Guvern și din Parlament.

Reprezentanții românilor din Timoc le-au transmis parlamentarilor români că procesul de diviziune artificială a comunității în vlahi și români are ca scop asimilarea totală a acestei minorități, informează Adevărul.

„Este evident că cei responsabili pentru proiectul de diviziune artificială sunt anumite instituții ale statului, partide politice ale populației majore și Biserica Ortodoxă Sârbă. Autoritățile sârbe au condiționat, împotriva voinței noastre, înregistrarea Consiliului național al minorității vlahe de standardizarea limbii vlahe. Prin acest act, administrația de stat a încălcat în mod grosolan autonomia culturală a minorității vlahe, care esta garantată prin Constituția și legislația Republicii Serbia”, au susținut aceștia.

Serbia a ratificat cele mai importante acorduri internaționale din domeniul protecției drepturilor minorităților naționale. Totuși, în Timoc, etnicii români încă luptă pentru recunoașterea drepturilor elementare, iar în Voivodina, deși comunitatea românească este recunoscută oficial, se stinge treptat, treptat. Clasele românești se închid, activitățile culturale se pierd, iar odată cu ele este pe cale să dispară și limba maternă.