ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Predrag Balașevici, reprezentant al românilor din Serbia, a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, că statul român nu a sprijinit niciodată românii din Valea Timocului, iar diplomații trimiși acolo le-au făcut mult rău românilor din această țară precum și României, potrivit News.ro.

Vicepreședintele Asociației pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia - Ariadne Filum din Serbia, Predrag Balașevici, a vorbit despre diplomații români trimiși în această țară, care „au făcut mari probleme”.

„Vă rog, luați-i acasă din Serbia, pentru că acești oameni ne-au făcut mult rău nouă. Și au făcut mult rău și României, pentru că atunci când vin și vorbesc împotriva Bisericii Ortodoxe Române, împotriva părintelui Boian Alexandrovici, care a făcut mari sacrificii ca să se țină slujba în limba română în Timoc. Acești oameni nu trebuie să mai fie la posturi”, a spus Balașevici.

Potrivit acestuia, nici alte autorități din țară nu au făcut nimic pentru respectarea drepturilor românilor din Serbia, deși la toate întâlnirile se vorbește despre strategia României față de comunitățile istorice și respectarea drepturilor românilor din jurul României.

„Săptămâna trecută, când s-a inaugurat noul Guvern al Serbiei, premierul l-a invitat în Parlamentul Serbiei pe domnul Victor Ponta. El a fost prezentat ca un prieten bun al Serbiei și al premierului Serbiei. Eu mă întreb, când a fost domnul Ponta premierul României ce a făcut el pentru românii din Timoc? Dar, având în vedere că a fost prezent în Parlamentul Serbiei și s-a vorbit atât de frumos despre el, se pare că el a făcut alte lucruri, care se pare că le plac sârbilor, dar sincer să vă spun, noi nu putem spune nimic bine despre ceea ce a făcut el și alții. Românii din Serbia de Răsărit, din Timoc, nu au nici un drept astăzi: sunt fără școli, fără biserici, fără media. Și mă întreb ce face România ca să sprijine această comunitate, care niciodată în istoria românilor din Timoc nu a fost sprijinită și mă întreb de ce?”, a continuat Predrag Balașevici, care este și liderul Partidului Neamul Românesc din Serbia.

Balașevici vine la Izvoru Mureșului din anul 2000, de când era student, și de fiecare dată a atras atenția asupra situației românilor din Serbia și a problemelor lor.

„Noi suntem astăzi lăsați singuri, suntem lăsați de România. Noi nu mai sperăm nimic. Noi am venit astăzi aici să vă spunem cum sunt lucrurile, dar sincer să vă spun eu nu mai sper nimic. Nu mai aștept nimic din partea României. Timpul trece foarte repede. Noi, românii, fără școli în Timoc, fără Biserică Ortodoxă Română, nu putem să rezistăm să ne păstrăm limba, cultura, identitatea noastră de acolo. Cum am reușit să o păstrăm sute de ani, asta este un miracol și este poate ciudat pentru unii. Dar astăzi, în globalizarea asta în care suntem, există un foarte mare pericol și poate nu atât de curând, dar într-o perioadă mai lungă nu știu dacă o să mai vorbim despre românii din Timoc”, a mai spus reprezentantul românilor din Valea Timocului.

El a acuzat că demnitarii din țara noastră nu susțin drepturile etnicilor români de pe Valea Timocului.

„Eu nu am văzut niciun demnitar român să vorbească ceva despre drepturile românilor din Serbia și să spună noi nu putem să fim de acord să se deschidă capitolele 23, 24, unde este vorba despre justiție și drepturile omului și ale minorităților, până nu vedem concret că Serbia își schimbă poziția și atitudinea față de românii, de vlahii din Timoc. Am văzut doar că România este de acord, cum este de acord de fiecare dată în sprijinirea Serbiei în drumul ei spre UE. Da, noi românii din Serbia dorim ca Serbia să intre în UE, dar dorim să intrăm și noi cu drepturile noastre elementare, să avem școală în limba română, să avem slujbă în limba română și să avem mass-media”, a conchis Predrag Balașevici.

În Valea Timocului trăiesc aproximativ 300.000 de români/vlahi.

Universitatea de Vară se desfășoră la Izvoru Mureșului, în județul Harghita, până în 21 august.