ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Român, 42 de ani. E în Italia de 10 ani, și în Cremona de 8. Ciprian Ilie Zancu e muncitor la Gadesco, dar e și pictor de icoane. Înainte de a-și reconstrui viața în țara noastră, unde s-a căsătorit și unde i s-au născut cei doi copii, de 4 și de 7 ani, Ciprian picta pentru o fabrică ce producea obiecte de sticlă. Acolo și-a întâlnit profesorul și și-a rafinat pasiunea pentru pictura naivă care l-a inspirat să deseneze icoane pe sticlă”, scrie ziarul italian „La Provincia di Cremona”.

Ciprian Zancu pictează icoane pe sticlă însuflețit de o pasiune extraordinară: „E ca și cum m-aș ruga la Dumnezeu, așa simt în timp ce pictez icoanele”, le-a declarat el jurnaliștilor de la Gazeta Românească

E un român cu credință în Dumnezeu, căruia îi dau lacrimile de fiecare dată când se întoarce acasă, în țară, și care face tot posibilul ca tradițiile românești să nu se piardă în comunitatea unde trăiește acum. 

De loc este din Fălticeni, județul Suceava. A plecat din România în 2003 și a ajuns în Sicilia. „Am lucrat într-un supermarket. Am plecat de la o muncă fără mari responsabilități, făcând curățenie și am ajuns în scurt timp să fiu responsabil de magazin. Nu e nimic special; noi, românii, mereu pe unde mergem demonstrăm că suntem pricepuți, că muncim și că vrem să ne integrăm. Eu am fost promovat pentru că mi-am văzut de muncă”, a povestit el pentru Gazeta Românească.

După șase ani, a plecat din Sicilia la Cremona, unde locuiau cumnații lui. Acolo l-a cunoscut pe preotul Doru Fuciu, un mare pasionat de icoane pe sticlă. „Cunoaște foarte bine tehnica, știe despre icoanele făcute cu sute de ani în urmă, când românii își pictau singuri icoanele, nu aveau posibilitate să cumpere. M-a ajutat și am continuat să pictez, am făcut pentru biserică multe icoane care, spre mândria mea, au fost puse în biserica din Cremona. Apoi, am participat la numeroase expoziții și evenimente culturale de excepție”, spune Ciprian.

În casa lui din Italia, românul a adunat a parte din România autentică. „Am un loc unde am adus lucruri populare, din țară, mi-am creat un colț de rai bucovinean. Am pus și ouă încondeiate, de mine și fata mea, lucruri populare și chiar și o credență.”


Și fiecare lucru pe care îl face îl leagă de țară și de rădăcinile de aici. „Am aflat că bunica mea, în apropierea Paștelui, încondeia ouă. Am hotărât să învăț și eu tehnica”, povestește Ciprian. „Am luat legătura cu o femeie din Ciocănești, o maestră în această artă, și cu sfaturile ei, primite cu mare plăcere, am început să pictez ouă. Cred că am reușit până la urmă să scot obiecte frumoase.”


La biserica ortodoxă din Cremona, cu ajutorul preotului Doru Fuciu, Ciprian  ține cursuri de pictură pe sticlă și de încondeiat ouă, cursuri la care vin cu drag mulți copii din comunitatea românească. „Păstrarea tradițiilor românești ar trebui să fie misiunea oricărui român aflat în străinătate”, crede Ciprian Suciu.

Ce l-ar putea determina să se întoarcă acasă? „De fiecare dată când ajung în România și pășesc pe pământul locurilor ele natale, mi se face pielea de găină și îmi dau lacrimile. Pentru că eu îmi iubesc țara și glia strămoșească”, spune el. Dar „pentru binele copiilor am ales să plec în străinătate, când am văzut că nimic nu se construiește, totul se dărâmă și se vinde. Cum a fost și cazul fabricii de sticlă unde am lucrat. Dintr-o unitate care făcea doar export pentru produsele extraordinare care se produceau acolo, a ajuns o ruină, totul s-a vândut. Voi veni definitiv când lucrurile se vor schimba și voi considera că și copiii mei vor putea să trăiască într-o țară care le dă șanse”.

Citiți articolul integral despre Ciprian Suciu aici