ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O veche capelă catolică din Franța, construită acum un secol, a fost salvată de ortodocșii români. Capela Saint-Nicolas din orășelul Auvers-sur-Oise, orășel asociat cu artiști precum Paul Cezanne și Vincent Van Gogh, era amenințată cu demolarea, pentru ca în locul ei să fie construit un complex imobiliar.

„Capela Saint-Nicolas din Auvers sur Oise nu-și va schimba numele. Acest Sfânt (n.r. – Sfântul Nicolae) este cu adevăr foarte important pentru credincioșii ortodocși care vor păstra numele clădirii”, scrie Le Parisien.

Capela, construită în 1910, nu mai fusese folosită de către catolici timp de mai multe decenii. Desacralizată, ea a găzduit până în 2010 o bibliotecă. Ȋn cele din urmă, în august 2015 dioceza a decis să pună în vânzare clădirea. Prețul cerut era de 233.000 euro. Anunțul a atras o mulțime de curioși. Apoi, un prim potențial cumpărător s-a retras. Al doilea proiect de transformare a capelei în clădire de locuințe nu a obținut aprobarea arhitecților. Iar soarta a decis altfel ...

Vânzarea a fost în cele din urmă finalizată în decembrie 2016, cu Parohia Ortodoxă Română din Val-d'Oise, pentru suma de 190.430 de euro. „42% s-au strâns din partea credincioșilor, din toate colțurile lumii au donat, iar restul sunt împrumuri din partea altor parohii”, a declarat pr. Lilian Măntăluță de la Parohia Sfântul Martir Antim Ivireanul - Saint-Ouen-l'Aumône.
 

Tânăra sa parohie ortodoxă, înființată acum un an, reunește credincioșii din România și din Republica Moldova, zeci de oameni participând în mod regulat la slujbele religioase. 

„Biserica Catolică a acceptat să ne împrumute capela Sf. Tereza, dar nu era o soluție pe termen lung”, spune părintele Răzvan Ionescu, paroh al Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Parascheva - Sfânta Genoveva” din Paris. „În prezent, în Europa, doar 1% din parohiile românești au propriul loc de cult.”

Capela Sf. Nicolae ar fi al treilea lăcaș al parohiei ortodoxe din Ile-de-France.

 „Este o adevărată bucurie pentru noi salvarea acestei clădiri și restabilirea ei ca loc de cult”, spune părintele Răzvan Ionescu. „Este o șansă istorică pentru noi! Vom respecta acest loc este frumos. Este un dar pe care noi îl facem, de asemenea, țării care ne-a adoptat, menținând patrimoniul său.”

 
Cumpărarea lăcașului de cult din Auvers sur Oise „este o veste foarte bună pentru toți credincioșii, proiectul nostru este de a începe slujbele cât mai curând posibil, în următoarele două sau trei săptămâni”, spune părintele Lilian Măntaluță. 
 

Ieri, pe pagina de facebook a Bisericii Sfântul Antim Ivireanu a fost postat următorul anunț:

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, astăzi am început prin a trage curentul la biserica noastră. Ne bucuram că avem ajutorul credincioșilor, ne bucuram că am fost primiți de vecinii din preajmă cu căldură. Astăzi, în timp ce lucra echipa de electricieni s-a apropiat o doamnă și a mărturisit bucuria ei de a vedea că biserica Sfântul Nicolae din Auvers sur Oise prinde din nou viață, ușile s-au deschis după cei 40 de ani. Prin mila lui Dumnezeu și prin sprijinul credincioșilor, vom reuși să ducem la bun sfârșit renovarea bisericii.

Iubiți credincioși, sâmbăta 28 ianuarie, începând cu ora 10h00, sunteți așteptați cu toții ca să facem curat în interiorul și exteriorul bisericuței noastre.

Pentru tot sprijinul financiar aveți la dispoziție contul Parohiei Sfântul Martir Antim Ivireanul:

Titulaire du compte: SAINT MARTYR ANTIM IVIREANUL 
19 QUAI DU POTHUIS 
95300 PONTOISE 
Code Banque: 10278
Code Guichet: 06318
N°Compte: 00021051401
IBAN: FR76 1027 8063 1800 0210 5140 139
Pentru transferuri prin paypal: preotlilianmantaluta@yahoo.fr 
Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră. 

DUMNEZEU SĂ NE AJUTE ÎN CONTINUARE.”