ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lideri și formatori de opinie ai comunității de români din Serbia de răsărit merg din localitate în localitate în perioada 25 mai-24 iunie, pentru a le vorbi timocenilor despre moștenirea culturală românească, despre probleme și soluții referitoare la menținerea identității naționale și despre semnificația Centenarului Marii Uniri, transmite Romanian Global News.
 
Sub genericul „Caravana identității românești în Valea Timocului", preoți, etnografi, reprezentanți ai mediului asociativ, jurnaliști – preot Boian Alexandrovici, Dusan Prvulovici, doctor Slavoljub Gacovici, Predrag Balasevici, Miroslav Gruici, Zavisa Jurj – vor susține prelegeri în cadrul unor conferințe, dezbateri și mese rotunde. Printre temele abordate se regăsesc „Biserica Daco-romana la sud de Dunăre și urmașii ei din Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis", ,,Drepturile minorităților naționale în Serbia, de la legi până la realitate", „Moștenirea culturală și păstrarea culturii tradiționale românești în Serbia de răsărit", ,,De la graiurile daco-romane până la limba literară română. Importanța învățământului în limba maternă", ,,Politica actuală și greutățile cu care se confruntă comunitatea românească în Serbia de răsărit", ,,Păstrarea și cultivarea identității românești în zonele rurale în epoca globalizării".
 
Evenimentele se vor derula în cămine culturale, biblioteci și alte instituții, anunță Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni și Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum". Prima dezbatere a avut loc vineri, la Negotin, oraș în apropierea căruia a fost ridicată ieri o Troiță, în locul numit "Piatra a lu Balaban". La sfințirea ei au slujit părinții Boian Aleksandrovici, protopop al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului și Petru Hogea, paroh al Nigocinului. Numeroasa asistență a ascultat pentru prima oară o slujbă în limba maternă. 
 
Cândva majoritar românească, regiunea de peste Dunăre de județele Caraș-Severin și Mehedinți se confruntă din 1833 cu o dură politică de deznaționalizare și asimilare a românilor. Localitățile prin care va trece în continuare caravana sunt Bor, Bolievac, Vlaole, Zaiecear, Maidanpec, Jagubita, Cladovo, Cucevo, Petrovaț, Golubaț, Ciupria, Jabari, Despotovaț, Belgrad, Malainița, Metovnița, Zlot, Bobovo, și Velico Gradiște.