Centenarul Marii Uniri de la 1918 a fost sărbătorit în Rusia printr-o „Caravană a Folclorului Românesc”, a anunțat pe facebook,  Ambasadorul României la Moscova, domnul Vasile Soare.

După ce a organizat mai multe evenimente în capitala Rusiei, ambasada României la Moscova a marcat Centenarul Marii Uniri printr-o „Caravană a Folclorului Românesc”, care s-a desfășurat în mai multe orașe de pe teritoriul Federației Ruse.

Moscova, Kostroma,  Krasnogorsk, Dubna, Tula și Kursk au fost orașele în care Ansamblul „Țara Vrancei” din Focșani i-a încântat pe rușii care au umplut sălile de concert.

La Kostroma, printre spectatori au fost și mulți basarabeni ajunși în zonă de pe vremea fostei Uniuni Sovietice.

La Kursk, unul dintre centrele cultural-spirituale ale Rusiei, spectatorii care au umplut sala Filarmonicii din oraș, s-au încins într-o horă ad-hoc la finalul spectacolului, după cum relatează Ambasadorul României.

„nsamblul nostru a fost extrem de fericit de sala impozantă, cu scenă generoasă și cea mai bună acustică din toate cele în care susținuseră deja spectacole.
Ca și la celelalte spectacole, subsemnatul a deschis seara cu un discurs, după intonarea imnurilor de stat ale F. Ruse și României, în care am prezentat aspecte ale istoriei românilor și ale procesului care a culminat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, unde s-a înfăptuit UNIREA Românilor într-un singur stat național. Le-am transmis celor peste 500 de spectatori și oficiali „bucuria noastră de a ne afla și la Kursk cu Caravana România 100 a Țării Vrancei”, la finalul turneului prin Rusia, pentru a marca împreună CENTENARUL MARII NOASTRE UNIRI, precizând că „am venit cu inima deschisă să le arătăm rușilor din această regiune că România este o țară plină de mister, frumoasă și atrăgătoare prin tot ce a moștenit poporul român de la înaintași – o cultură, tradiții și obiceiuri UNICE pentru spațiul în care trăim și chiar la nivel european”. I-am invitat pe toți ca preț de 2 ore să încerce să descifreze complexitatea dansurilor, cântului și costumelor populare românești și să vadă dacă au întâlnit ceva analog până acum...desigur, aceasta în încercarea de a crește curiozitatea în sală față de programul pregătit de ȚARA VRANCEI.
Spectacolul a fost foarte bine pregătit de toți membrii ansamblului de la Focșani, solista și coordonatoarea Maria MURGOCI având grijă să pună în scenă un program care s-a derulat fără cusur, ținând sala cu sufletul la gură timp de 2 ore, după un prim grupaj de colinde și datini de Craciun și Anul Nou ca la români. Au alternat melodiile vesele ale soliștilor și instrumentiștilor cu dansurile din principalele zone folclorice ale României, CIOCÂRLIA a dat startul ridicării sălii în picioare, iar dansul lung, complex și deosebit de antrenant din Muntenia a încheiat spectacolul. În loc de bis, Maria MURGOCI a interpretat originala Horă de la Focșani (compoziție proprie), când toți membrii ansamblului au întins drapelul României, iar spectatorii s-au prins ad-hoc într-o horă în sala în aplauze frenetice. Nici EU nu m-am abținut și am urcat pe scenă, intrând în horă alături de Maria și artiștii de la ȚARA VRANCEI. Atmosfera de final a fost UNICĂ, pentru noi înălțătoare, artiștii focșăneni minunându-se de modul în care publicul din KURSK i-a întâmpinat și susținut cu aplauze și ovații minute în șir...probabil în momentele acelea ei comparau cu modul în care în Țară sunt întâmpinați și înțelegeau pe viu ce valoare are Folclorul Românesc în fața străinilor. Personal, am înțeles în acele clipe cât de puțin este cunoscută România aici și ce figură frumoasă putem face în continuare cu valorile noastre autentice în acest spațiu...”, a scris Excelența sa, Vasile Soare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews