Dr. Camelia Smicală, românca din Finlanda ai cărei copii au fost confiscați și separați abuziv de autorități, a publicat vineri pe contul său de social media o referire la răspunsul dat de Comisia Europeană interpelării europarlamentarei Maria Grapini despre situația copiilor români deținuți de statul finlandez.

„Pe scurt, Comisia Europeană se spală pe mâini. Noi îi mulțumim încă o dată doamnei Grapini, în numele tuturor copiilor abuzați!”, a scris Camelia Smicală vineri pe contul ei de social media.

Postarea este o distribuire a unui comunicat emis de Biroul de Presă al Europarlamentarului Maria Grapini și publicat în 30.08.2019 pe pagina Maria Grapini Europarlamentar, comunicat reprodus integral mai jos:

„Vera Jourova i-a răspuns Mariei Grapini, în cazul româncei Camelia Smicală. Comisarul european evită o tranșare directă a situației.

Europarlamentarul Maria Grapini s-a implicat din start în cazul tragic al medicului român, Camelia Smicală (căreia statul finlandez i-a luat și despărțit copiii minori, în două centre de plasament separate, de 4 ani), prin demersuri complexe și complete. Grapini a scris oficialilor Finlandei, a luat poziții nenumărate în plenul Parlamentului European, a discutat cu asociații, a încercat tot ceea ce este omenește și politic posibil pentru ca situația tragică a doctoriței Smicală să ia sfârșit.

Cel mai recent demers, acum, după preluarea noului mandat european, constă într-o nouă scrisoare adresată Comisiei Europene, practic o nouă solicitare de implicare imediată a Europei în procesul de întregire a familiei Cameliei Smicală.

În numele CE, Mariei Grapini i-a răspuns comisarul Vera Jourova, însă fără o asumare directă sau o lămurire clară a cazului care a revoltat o lume întreagă.

„În scrisoarea dumneavoastră explicați situația copiilor doctorului Smicala. Articolul 24 din Carta drepturilor fundamentale a UE recunoaște dreptul fundamental al copilului la protecție și îngrijire. Cu toate acestea, în conformitate cu articolul 51 alineatul (1) din Cartă, dispozițiile sale sunt adresate statelor membre numai atunci când pun în aplicare dreptul Uniunii.

În afara domeniului de aplicare al legislației UE, este de competența statelor membre, inclusiv a autorităților lor judiciare, să se asigure că drepturile fundamentale sunt respectate și protejate în mod eficient în conformitate cu legislația lor națională și cu obligațiile internaționale privind drepturile omului.

Protecția copilului este de competența statelor membre, iar cazurile individuale conexe sunt responsabilitatea exclusivă a autorităților naționale. Orientări relevante sunt prezentate în Ghidurile pentru îngrijirea alternativă a copiilor (prin Rezoluția 64/142 a Adunării Generale a Națiunilor Unite).”, se arată în răspunsul oferit Mariei Grapini de către Vera Jourova.

Încurajator este un singur aspect pe care comisarul european i-l transmite europarlamentarului român și-anume faptul că "Noul Regulament Bruxelles Ila (Reformat) din 25 iunie 2019 va obliga în viitor autoritățile naționale să audieze copiii în toate procedurile care îi privesc și să se încadreze în sfera de aplicare a instrumentului menționat mai sus, lăsând în același timp modalitățile de audiere în dreptul intern. Sper că odată aplicate noile dispoziții vor da mai multă importanță și vor consolida dreptul copilului de a fi ascultat”.

„Doamna comisar m-a informat că, pentru a promova protecția drepturilor copilului și pentru a consolida capacitatea sistemelor naționale de protecție a copilului, Comisia a dedicat trei ediții consecutive ale Forumului european privind drepturile copilului…Apreciez acest lucru, dar nu este suficient. Vorbim frecvent despre o justiție "prietenoasă cu copiii", dar, în fața unui caz concret, cum este cel al Cameliei Smicală, nu facem pași concreți. Eu nu mă voi opri, vă asigur. Lupta mea pentru Camelia este o prioritate, iar noul meu mandat este la început!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini”.
 
Cu o zi înainte, Camelia Smicală postase un mesaj de mulțumire pentru donatorii care s-au oferit să o ajute să reziste financiar amenzilor și demersurilor generate de abuzurile autorităților finlandeze.
 
„Fiți binecuvântați toți cei care aveți chiar și un gând bun pentru noi! (...)
Nu am reușit să plătesc amenda, dar o mare parte din ea, cu mila voastră, da. Am plătit și avansul la un avocat. Sper să reușească ceva!

Avocatul copiilor a obținut următoarele:
-copiii vor avea voie la biserică în fiecare duminică (va amintesc că în primii doi ani nu au avut voie deloc)
-singurul lucrător social cinstit, care a inițiat vizitele acasă și care făcuse cerere de anulare a condiției de plasament a fost repusă în funcție (fusese pensionata forțat).
-Pe data de 12.09 la orele 14 vom avea meeting cu socialul, meeting la care vor fi prezenți atât copiii (pentru prima dată), cât și avocatul acestora.
Doamne ajută! Vă iubim pe toți!”, a transmis Camelia Smicală joi pe social media.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews