ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficialități și sute de români, o parte dintre ei îmbrăcați în costume populare, au participat la slujba de așezare a pietrei de temelie  pe șantierul mănăstirii românești care se construiește la München, în Aubing, informează Ziarul Românesc.

La eveniment au luat parte și importante oficialități germane, Alteța Sa Regală, Ducele Franz al Bavariei, și viceprimarul Münchenului, Josef Schmid. Alteța Sa Regală, Ducele Franz al Bavariei, viceprimarul München-ului, Josef Schmid, dar și consulul general al României la München, Ramona Chiriac, alături de ministrul consilier Iulian Costache, din partea Ambasadei României la Berlin, președintele Ordinului Arhitecților din România, arhitectul șef Șerban Sturza, coordonatorul arhitecților care au realizat proiectul Așezământului Ortodox „Înălțarea Sfintei Cruci" din Aubing, membri din Curatoriul pentru sprijinul construcției Așezământului (n.a. - Curatoriul este prezidat de președinta Parlamentului Bavarez, Barbara Stamm), dar și reprezentanți de seamă ai Bisericilor Catolice și Evanghelice din Germania, ai Bisericilor Ortodoxe surori din München  (grecească și sârbească).

„Să construiești o biserică în aceste timpuri pare a fi pentru mulți o nebunie”, le-a mărturisit delor prezenți ÎPS Părintele Serafim, Mitropolit ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. „Pentru că mulți cred că Biserica va dispărea din lipsă de credincioși. Când, în urmă cu aproape 25 de ani, am venit în Germania, mi s-a spus de către unii că nu este nevoie să ne construim biserici pentru că în câțiva ani se vor închide multe biserici catolice și protestante pe care le putem cumpăra le prețuri mici. Totuși realitatea a fost și este cu totul alta. Bisericile majoritare nu-și vând bisericile pentru că ele sunt frecventate de credincioși. În München, cu toată bunăvoința fraților noștri catolici și protestanți, abia găsești o biserică de închiriat duminica, chiar și numai pentru câteva ceasuri. Tradiția creștină în Bavaria este încă, slavă Domnului, vie. Și ne bucurăm de aceasta! Eu nu cred nicidecum că societatea de astăzi nu are nevoie de Biserică, cum le place unora să creadă", le-a transmis celor prezenți ÎPS Serafim. Mitropolitul a subliniat în cuvântarea sa că „Biserica nu-i doar un spital sufletesc, ci și locul unde credincioșii cresc duhovnicește împreună, străduindu-se să se asemene în dragoste cu Hristos și punându-și talanții în slujba binelui comun. Credința în Dumnezeu, din care izvorăște dragostea de Dumnezeu și de semeni, îi solidarizează pe oameni mai mult decât orice în lumea aceasta. Chiar dacă peste tot în lume, credincioșii integrați conștient în Biserică sunt o minoritate, totuși aceștia reprezintă pentru societate sarea pe care o ferește de degradare și aluatul care face să dospească toată frământătura".

Viceprimarul orașului München, Josef Schmid a spus în discursul său, preluat apoi și de presa germană: „În München sunt aproximativ 30.000 de români. Sunteți un exemplu de integrare în societatea germană!".

La rândul ei, Ramona Chiriac (foto), consulul general al României la München, a ținut un scurt discurs în care a conchis că „zidirea acestui centru bisericesc ortodox înseamnă și zidirea comunității românești din Bavaria. Rămânem aici următoarele sute de ani!".

Deși nu a putut să ajungă la eveniment, ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, a transmis un mesaj celor prezenți. „Grație acestui proiect ambițios, cultura română și comunitatea românească vor dobândi în Germania, după Catedrala Mitropolitană de la Nürnberg, păstorită de figura luminoasă a ÎPS Mitropolit Dr. Serafim Joantă al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, un nou punct de referință", este un fragment din mesajul ambasadorului Hurezeanu.

De la finele anului trecut, pe șantierul din Kastelburgerstraße se lucrează de zor, iar după sfintele sărbători de Paști din acest an au început deja lucrările de zidărie a bisericii cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci" și Sf. Ierarh Calinic de la Cernica.

Proiectul Așezământului Ortodox „Înălțarea Sfintei Cruci" din Aubing – München se va întinde pe aproximativ 2600 de metri pătrați și va cuprinde lăcașul de cult, dar și alte două clădiri. Într-una dintre ele va funcționa un centru comunitar-parohial, destinat activităților bisericești, culturale și sociale, iar cealaltă va servi drept sediul episcopal și al mănăstirii.


Citiți aici reportajul integral realizat de corespondentul la München al Ziarului Românesc, Sergiu Rusu.