ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul român este acuzat, de foarte multe ori, pe bună dreptate, că nu face suficient de mult pentru etnicii din afara granițelor României.

Din păcate,însă, și atunci când face, se găsesc români care profită de ocazie doar pentru a-și denigra țara de origine.

Un astfel de exemplu dureros a fost dat de către etnici români din Ungaria. Într-un material postat în revista Foaia Românească din Ungaria, se relatează cazuri cu-adevărat revoltătoare.

Profesori de limba română din Ungaria, își învață copiii că "România este o țară plină de oameni săraci și de țigani cerșetori". Mai mult, odată ajunși la mare în România, pe banii statului român, aceștia refuză să vorbească în românește.

"Cum altfel se explică faptul că numeroşi copii şi tineri de-ai noştri ajungând, de exemplu, în tabere din România, la mare, pe gratis, nu vor nici în ruptul capului să răspundă în limba română, se poartă cu aroganţa tipic ungurească în faţa altor tineri români din Moldova, Ucraina sau Serbia. Avem, din păcate, profesori de română, care în România văd numai o ţară plină de oameni săraci şi de ţigani cerşetori, iar când ajung totuşi să plece cu copiii în ţara vecină se duc în „Erdély", unde poţi vorbi şi ungureşte, pentru că românii sunt un popor tolerant şi învaţă limba celor cu care trăiesc împreună, fie ei unguri sau şvabi. Nu dorim, Doamne fereşte, să generalizăm sau să spunem că majoritatea profesorilor români din Ungaria sunt aşa, dar nu ducem lipsă nici de aşa ceva", scrie Eva Șimon în revista Foaia Românească, citată de Rgnpress.ro.
 
Întregul articol al Evei Șimon îl găsiți AICI.