Cu ocazia Zilei Naționale a martirilor din temnițele comuniste, PS Macarie a decorat două foste deținute politic
La Oslo, în Norvegia, PS Macarie Episcopul Europei de Nord, a conferit distincția „Crucea Nordului” pentru două foste deținute politic în timpul regimului comunist din România, a anunțat Episcopia.
Vineri 10 mai, după slujba Sfântului Maslu săvâșită de PS Macarie la biserica parohială din Oslo a avut loc decorarea doamnelor Galina Răduleanu și Niculina Moica.
Ele au primit din mâna ierarhului cea mai înaltă distincție a Eparhiei, Crucea Nordului. Evenimentul a avut loc în cinstea Zilei Naționale a Martirilor din temnițele comuniste, care se serbează, prin lege, pe 14 mai.
„Mulțumim Preamilostivului Dumnezeu că ne-a învrednicit să avem în mijlocul nostru două doamne ale demnității mărturisitoare românești anticomuniste: doamna Galina Răduleanu, medic, fiica preotului Boris Răduleanu, arestată la 24 de ani, dimpreună cu tatăl său și cu fratele său, condamnată la șapte ani de închisoare, petrecuți la Uranus, Jilava, Arad și Oradea și doamna Niculina Moica, arestată la numai 15 ani, care a petrecut cinci ani în închisorile de la Târgu Mureș, Jilava, Botoșani, Arad și Oradea, la rândul ei avându-și tatăl ei arestat. Iată, așadar, două tinere care în întunecatul regim comunist au avut acest curajul de a scrie și spune ce gândesc, de a înfrunta cu vitejie ororile anchetelor, proceselor, penitenciarelor, păstrându-și ținuta morală și după ce au fost eliberate.
Cum spunea o altă mare mărturisitoare a închisorilor comuniste, Aspazia Oțel-Petrescu, aceste femei au fost răstignite cu un braț ridicat spre cer, pentru dragostea de Dumnezeu, iar cu celălalt spre neamul românesc, pentru dragostea de țară. Cuvintele sunt neputincioase să zugrăvească suferințele, dramele, dar și înălțările sufletești și călirea morală prin care au trecut mărturisitoarele noastre, și prețuim ca un mare dar faptul că avem șansa de a le avea printre noi, de le asculta mărturiile.
Cinstim, în aceste zile, într-o manifestare care a început încă de vineri, prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, continuând prin evenimentele dedicate și culminând cu Sfânta Liturghie din ziua Sfintelor Mironosițe, prin doamnele Galina și Niculina, toate femeile creștine din neamul nostru care au dus crucea mărturisirii, devenind, astfel, ca mironosițele, și vestitoare ale învierii. Avem un nor de mărturii, de-a lungul istoriei, privitor la curajul, demnitatea, sacrificiul atâtor femei, și mă refer nu doar la perioada comunistă. Să ne gândim la doamna Maria, soția Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, la Despina Milița, soția Sfântului Voievod Neagoe Basarab, la femeile cuvioase care în pustnicie și mănăstiri au petrecut și, iată, la martirajul și mărturisirea din vremea bolșevismului anticreștin și ateu. Ne gândim și evocăm astăzi și femeile care au ținut țara în palmele lor muncite și în obrajii lor brăzdați de lacrimi atunci când soții lor erau pe front sau închiși, femeile care au avut o altfel de mărturisire, discretă, dar nu mai puțin importantă.
Îndemn credincioșii ca noi, în Biserică, să cinstim mai consecvent și nu doar în această minunată zi a sfintelor mironosițe femeile creștine ale neamului, ci să ne aducem aminte, să ne rugăm și să vorbim despre jertfa acestor femei permanent. Nu doar pentru că așa este drept, ci și pentru că avem nevoie imperioasă de astfel de mărturii, de astfel de repere, pentru că suntem obligați să le cinstim, să le înțelegem, să le prețuim și să le urmăm, după puteri. Pentru că mărturia acestor doamne ale demnității creștine românești a fost esențială pentru supraviețuirea noastră că neam și Biserică și de modul în care ne raportăm la ea va depinde și supraviețuirea noastră pe mai departe. Iată ce cruce poate duce o tânără! Iată ce cruce poate duce o adolescentă de doar 15 ani! Așadar, mulțumindu-le și cinstind toate mărturisitoarele și mucenițele de-a lungul vremii, începând cu sfintele mironosițe, să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne facă vrednici de o astfel de moștenire.”, a spus cu această ocazie, PS Macarie.
Pe același subiect

3 mai 1997: 23 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: Tratatul cu Ucraina. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă pentru a intra în NATO, la îndemnul lui Silviu Brucan

Moș Crӑciun la Parohia Ortodoxӑ Românӑ din Schiedam, Olanda

În anul Centenarului cade Casa lui Aron Pumnul! Apel tranșant de la Putna: Salvați Casa Aron Pumnul și Muzeul Eminescu de la Cernăuți!

Când visul american se transformă în coșmar: povestea neștiută a Sabinei Petrescu, finalista Miss România 1990 implicată fără voia ei, într-unul dintre cele mai celebre cazuri de crimă din ultimii 25 de ani

După ce sute de români au blocați 48 de ore la granița dintre Marea Britanie și Franța, autoritățile franceze au deblocat circulația pe 23 decembrie la miezul nopții. Intrarea e condiționată de un test COVID negativ, făcut în ultimele 72 de ore

Ambasada României a spus că nu o poate găzdui pe Camelia Smicală, care a cerut repatrierea în țară. Drept represalii, Finlanda a amenințat-o că nu-și va mai vedea copiii vreodată. Reacția MAE
Recomandările noastre
Secțiuni: Români în lume
Persoane: Galina Răduleanu Niculina Moica PS Macarie
Locații: Danemarca
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)