ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trăim printre străini. Muncim pentru străini. Murim printre străini. Și suntem înmormântați din mila străinilor. 

„O poveste tulburătoare și absurdă”, așa au numit angajații unei policlinici din Cagliari destinul colegei lor.  

Daniela Ungurașu avea 44 de ani și era din Moinești. A plecat să lucreze în Italia, ca asistentă medicală, în urmă cu 10 ani, scrie publicația Cagliari Casteddu, preluată de Gazeta Românească.

Femeia a murit în ziua de 17 decembrie 2017, în locuința ei din Cagliari (Sardegna), iar trupul ei a fost transportat la morgă. 

Timp de trei luni, autoritățile române au căutat în țară, fără succes, rudele femeii. La 16 martie 2018, Ambasada României în Italia a trimis reprezentanților Primăriei din Cagliari și Direcției Medicale din Duilio Casula următorul răspuns: „Ministerul de Interne din România – Direcția Pașapoarte ne-a informat că la adresa de domiciliu a defunctei nu a fost identificată nicio rudă, nici măcar până la gradul patru”.

Iar trupul Danielei a rămas închis într-un sertar frigoric. Vestea a ajuns până la colegii ei, de la Policlinica din Cagliari, iar aceștia nu au rămas indiferenți. „O poveste tulburătoare și absurdă. Știu că Daniela a lucrat la policlinica din Cagliari, la Spitalul Marino și în unele case de îngrijire medicală. De îndată ce am auzit de povestea ei, am încercat să aflăm mai multe și să găsim o rudă”, a explicat Claudio Pirarba, asistent medical din Ordinului asistentelor medicale din provincia Cagliari.

Colegii Danielei Ungurașu s-au mobilizat și au început să strângă bani, ca să o poată îngropa creștinește. Căci „altfel, trupul ei ar fi ajuns într-un mormânt comun și fără posibilitatea de a mai fi exhumat. Iar ortodocșii țin mult la respectarea obiceiurilor înmormântării”, a precizat Claudio Pirarba.

Colegii româncei au făcut chetă și au strâns 2.700 de euro. Iar după ce ziarul italian a publicat articolul, trista poveste a Danielei a devenit internațională și a fost citită și de un văr de-al ei, care lucrează în Anglia. 

El a luat legătura cu Gina R., o asistentă medicală româncă, membră a parohiei românești din Cagliari. „Seamănă cu un film, un văr de-al Danielei m-a contactat, spunându-mi că a auzit de moatea ei din Cagliari Online. El mi-a spus că nu mai auzise de ea din ianuarie pentru că, lucrând în locuri îndepărtate, se auzeau rar” a declarat Gina R. pentru Cagliari Casteddu. „De asemenea, am aflat că există un alt văr al Danielei, care locuiește în București și care se ocupă de casa, nelocuită azi, în care Daniela a trăit împreună cu mama ei, care a murit cu câțiva ani în urmă”, a mai precizat Gina R. 

Sicriul va fi trimis în România, pentru ca Danielei Ungurașu să poată fi înmormântată lângă mama ei. Din banii colectați de colegii italieni vor fi plătite doar cheltuielile cu firma funerară, vărul din Anglia spunând că va acoperi el toate celelalte cheltuieli.

Peste 2.500 de români mor în străinătate, în fiecare an. În prezent, trupurile a 23 de români se află în morgi din Italia, Spania, Germania, Franța, Ungaria, Grecia și SUA. O repatriere din vestul Europei costă aproximativ 7.000 de euro, iar una din altă zonă a lumii poate ajunge la 15.000 de euro.