ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții” -  Nicolae Iorga

Am aflat abia ieri seară, duminică 11 noiembrie 2018, de la domnul academician Alexandru Surdu, într-o superbă  emisiune televizată dedicată centenarului unirii Bucovinei (țara fagilor) cu regatul României, despre  Declarația  de (re)unire de la Chicago a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a  Statelor Unite ale Americii.
                                                   
Lucrările celui de al 82-lea Congres al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii (primul congres care a avut  loc după înființarea Mitropoliei celor două Americi și a Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei) au fost găzduite de Catedrala Sf. Împărați Constantin și Elena din Chicago,  în perioada 29 iunie - 1 iulie 2018. 

Arhiepiscop al  Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Statelor Unite ale Americii și mitropolit al  Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi este IPS Părinte Nicolae. 

Invitatul de onoare la Congres a fost  IPS Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. 

Cu această ocazie, a fost citită Declarația de (Re)Unire, semnată  de IPS Mitropolitul Nicolae, de preoții și credincioșii tuturor parohiilor Mitropoliei, în care se spune: 

SOLICITĂM Președintelui României, Guvernului României, Parlamentului României și tuturor forțelor politice din Țară:
 a) să acționeze, cu înțelepciune și tact diplomatic, în spiritul acestei Declarații, în vederea împlinirii năzuințelor politice ale populației din teritoriile românești anexate cu forța la Uniunea Sovietică, în urma înțelegerilor secrete stabilite prin Pactul Ribbentrop-Molotov; 

b) Să susțină dreptul la autodeterminare al poporului Republicii Moldova, sudului Basarabiei și nordului Bucovinei (ținuturi ocupate de Uniunea Sovietică) și să emită o declarație în acest scop;

 c) Să susțină viitoarele eforturi ale Guvernului Moldovei, ale comunităților românești din județele istorice Chilia și Cetatea Albă, precum și nordul Bucovinei, pentru a negocia în mod pașnic, reunificarea Basarabiei și nordului Bucovinei cu România, după cum s-a stabilit prin Tratatul de Pace de la Paris în anul 1920, în conformitate cu normele predominante ale dreptului internațional și cu Principiul 1 al Actului final de la Helsinki.

Conștientizând faptul că, pentru a îndrepta ororile trecutului și pentru a restabili adevărul istoric în spațiul carpato-danubiano-pontic, nu există o soluție mai bună decât aceea a reîntregirii neamului românesc și, luând în considerare faptul că dezvoltarea spirituală și națională a acestor ținuturi românești este posibilă numai în cadrul marii culturi române, Comunitatea credincioșilor și preoților din Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi, în frunte cu Mitropolitul lor:

1.Își exprimă solidaritatea deplină față de toate Consiliile Locale, Raionale și Județele din Republica Moldova și România, care și-au afirmat deschis declarația de reîntregire națională;

2.Îndeamnă toate unitățile administrativ-teritoriale din Republica Moldova și România să urmeze cu încredere și curaj acest exemplu de unitate națională;

3.Încurajează pe toți cetățenii din Republica Moldova și România, precum și pe cei din Diaspora să fie solidari și să acționeze în spiritul unității de neam, urmându-ne exemplul;

4.Condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov, încheiat între Uniunea Sovietică și Germania nazistă la 23 august 1939, pact care a dus la anexarea Basarabiei de către URSS, la arestări și execuții publice, la deportări în masă, la înfometare și deznaționalizare;

5.Solicită Parlamentelor Republicii Moldova și României convocarea unei ședințe comune pentru a decide urgent, ca prim pas, unificarea Ambasadelor și Consulatelor ambelor state, precum și emiterea unei Declarații comune privind „REÎNTREGIREA ȚĂRII ȘI A NEAMULUI ROMÂNESC”, după care să elaboreze și să aprobe în regim de urgență un Pachet de Legi privind Reunificarea Basarabiei cu România.

Poporul român nu poate sărbători Centenarul Unirii fără o parte din teritoriile românești care au fost obiectul marii sărbători de la Alba Iulia, în 1918. De aceea, generația de astăzi are datoria morală de a lupta pentru aceleași idealuri apărate cu prețul vieții lor de înaintașii noștri. Nutrim nădejdea că anul acesta toți românii vom trăi bucuria de a vedea realizată REÎNTREGIREA NEAMULUI, ca să putem striga și noi împreună cu Psalmistul: „Iată acum cât este de bine și cât e de frumos a locui frații în unire !” (Psalmul 132: 1). Să facem, deci, tot ce stă în puterea noastră pentru reîntregirea Țării în anul Centenar 2018! Așa să ne-ajute Dumnezeu!”

Declarația a fost înmânată de Înaltpreasfințitul Mitropolit Nicolae Înaltpreasfințitului Irineu al Alba Iuliei spre a fi dusă la Alba Iulia.
                                                                                 ***
De ce în America s-a putut emite o declarație așa de minunată și nu în România? Pentru că acolo, probabil,  se simt (sunt) liberi cu adevărat. Ce ecou a avut această Declarație în România? Vedem deja, vom mai  vedea și vom judeca!