ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația Cameliei Smicală și a copiilor săi s-a înrăutățit după ce medicul român a cerut Ambasadei României să-i găzduiască, iar în urma acestei doleanțe, autoritățile finlandeze au trecut la represalii asupra celor trei, după cum ActiveNews a informat.

În acest context, deputatul PNL Daniel Gheorghe (FOTO) cere Ministerului Afacerilor Externe să se sesizeze „de urgență” în legătură cu acest caz.

Daniel Gheorghe afirmă că Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Helsinki o discriminează pe Camelia Smicală și pe copiii ei. El cere demararea de urgență a procedurilor de repatriere a celor trei cetățeni români.

„Cer Ministerului Afacerilor Externe al României să se sesizeze de urgență în legătură cu cazul doamnei Camelia Smicală, cetățean român stabilit în Finlanda, și al celor doi fii ai săi, Mihai și Maria Jalaskoski, în vârsta de 13, respectiv 12 ani. În repetate rânduri, doamna Smicală a cerut repatrierea sa și a celor doi copii, solicitând statului român protecție în acest caz, dar răspunsul primit atât din partea ambasadei României la Helsinki, cât și din partea Ministerului Afacerilor Externe a fost unul negativ sau de tergiversare față de situația gravă în care mama și cei doi minori se află. 

Cazul Cameliei Smicală reprezintă o discriminare pe care Statul Român, prin delegații Ambasadei României la Helsinki și prin Ministerul Afacerilor Externe, o produce. Astfel, în regim de urgență trebuie să se ia act de situația gravă în care se află cei trei cetățeni români, demarându-se procesul de repatriere și respectându-se drepturile și interesele acestora.

Întrucât cei doi minori, împreună cu mama lor, dețin cetățenie română cu domiciliu legal în Piatra Neamț, consider că de urgență trebuie să fie demarate procedurilor de eliberare a documentelor necesare pentru repatrierea celor trei cetățeni români, drept garantat prin Constituție”, se arată într-un comunicat de presă.

Un alt deputat PNL, Matei Dobrovie,  a adresat o întrebare Ministerului de Externe și Premierului României privind măsurile pe care le au în vedere pentru a proteja acești cetățeni români.

„Din păcate situația Cameliei Smicală și a copiilor ei se înrăutățește pe zi ce trece. Autoritățile finlandeze refuză să asculte opinia lui Mihai și Maria, chiar dacă aceștia au vârsta cerută de lege, și le încalcă acest drept. Finlanda a încălcat astfel Convenția ONU privind drepturile copiilor, dar și legislația proprie.

Repet ce am spus și în vizita făcută la Helsinki: Interesul superior al copilului nu justifică despărțirea fraților și plasarea lor în centre diferite, împotriva voinței lor. Mai mult, minorii ar trebui încredințați familiei extinse, în acest caz bunicilor materni cu domiciliul în România!

Am adresat o întrebare Ministerului de Externe și premierului privind măsurile pe care le au în vedere pentru a proteja acești cetățeni români. De asemenea, am propus MAE înființarea unui fond de asistență juridică pentru astfel de cazuri sau măcar suportarea cheltuielilor de judecată din fondul de urgență”, a scris Matei Dobrovie.