ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul USR, Matei Adrian Dobrovie, a vizitat comunitățile de români din Serbia, unde a stat de vorbă cu reprezentanții acestora.

După vizita în țara vecină, deputatul bucureștean a propus o serie de 19 măsuri pentru ca viața etnicilor români din Serbia să se îmbunătățească.

Acesta spune că România trebuia să condiționeze sprijinul acordat Serbiei pentru integrarea în UE prin respectarea de către Belgrad a drepturilor românilor din această țară.

„În contextul vizitei în România a Președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, autoritățile de la București ar fi trebuit să transmită un mesaj ferm partenerilor sârbi: România va susține aderarea Serbiei la UE doar în momentul în care autoritățile de la Belgrad vor respecta drepturile etnicilor români din Valea Timocului și din Voivodina!


Din păcate, statul sârb și-a încălcat angajamentul de a respecta drepturile etnicilor români, chiar dacă a semnat, încă din 2012, Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România și Republica Serbia privind minoritățile naționale”, a spus Dobrovie.
 
Iată cele 19 măsuri propuse de către deputatul USR:
 
1. Deblocarea Comisiei mixte interguvernamentale privind minoritățile, prin numirea unui co-președinte din partea Serbiei, propunerea României fiind un Secretar de Stat din Ministerul sârb al Administrației Publice și Autoguvernării Locale.

2. Evaluarea aplicării Protocolului din 2012 – alocarea unui loc de deputat pentru reprezentantul minorității românești în Parlamentul sârb.

3. Introducerea limbii române ca materie obligatorie în școlile din comunitățile cu un mare număr de români ( 4 ore/ săptămână, în loc de 2 ore).

4. Organizarea de cursuri de limbă română în biserici.

5. Organizarea de centre culturale în sediul Consulatului de la Zajcear și Vârșeț.

6. Recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul țării, și în Serbia de Răsărit – permiterea construirii de biserici ortodoxe românești.

7. Organizarea unui serviciu comun religios în limbile sârbă și română în comunitățile românești din Timoc, în colaborare cu Biserica Ortodoxă Sârbă.

8. Stabilirea unor criterii lipsite de echivoc cu privire la acordarea cetățeniei române.

9. Acordarea a 5-10 burse pentru etnicii români care vor să-și continue studiile de limba română în Serbia.

10. Acordarea cetățeniei pe criteriu etnic pentru a face mai atractive limba și identitatea română.

11. Acordarea a 2-3 burse pentru studii la Facultățile de Teologie din România, pentru a forma preoți care să slujească în Timoc.

12. Dotarea școlilor generale românești cu calculatoare și mobilier pentru a le face atractive pentru părinți și copii.

13. Colaborare științifică România–Serbia.

14. Cumpărarea unei noi clădiri (securizate și mai mari) pentru Consulatul de la Zajcear, în care să funcționeze și un centru cultural.

15. Retransmiterea semnalului Radio-televiziunii Voivodina (RTV) în Serbia de Răsărit și lobby pe lângă statul sârb pentru înființarea unui departament de limba româna în RTS (Radio Televiziunea Serbia), după modelul Radio România Actualități.

16. Trimiterea unor echipe ale TVR pentru realizarea de reportaje, atât în Voivodina, cât și în Timoc.

17. Înființarea de grădinițe cu predare în limba română în Timoc.

18. Trimiterea de experți români pentru a oferi consiliere în domeniul accesării fondurilor europene pentru etnicii români din Serbia.

19. Angajarea unui dialog cu partenerii sârbi pe tema retrocedării bunurilor comunității românești din Serbia.