ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Petruța Cristina Bosoancă, în vârstă de 25 de ani, a fost arestată în decembrie 2016, într-un caz de prostituție și proxenetism în care nu avea niciun fel de implicare, scrie Ziarul Românesc. Deși și-a susținut nevinovăția, tânăra însărcinată nu a fost ascultată de autoritățile britanice care au încarcerat-o ca pe un infractor periculos.

Acum câteva zile, judecătorii au dispus achitarea ei „din lipsă de probe” și eliberarea din penitenciarul Bronzefield,  informează BBC.

În urmă cu cinci luni, Petruța a născut în închisoare un băiat. „Nu a fost nimeni cu mine în acele momente”, a povestit printre lacrimi românca, într-un interviu la BBC.

„În momentele în care trebuia să fiu fericită, eram fericită și nefericită în același timp”, a mai spus ea.

Femeia declarase anchetatorilor în mod repetat că e nevinovată și că poate dovedi acest lucru. „Am cerut telefonul meu, pozele, imaginile după camere de supraveghere, dar nu m-au luat în seamă. De ce nu au descoperit totul mai devreme? Mă așteptam să vadă adevărul”, spune Petruța.

„Toți erau niște incompetenți”, acuză ea. „M-au ținut departe de familia mea, de fiul meu”.

În dosarul în care a fost implicată, trei inculpați erau acuzați că au conspirat să transporte o tânără din România în Regatul Unit, pentru a o obliga să se prostitueze. Reclamanta a susținut că a fost traficată și forțată să se prostitueze de către cei trei, printre care și femeia în cauză și că a rămas însărcinată după ce a fost violată în Marea Britanie. Mai târziu, s-a dovedit că ea era deja însărcinată când a intrat în țară, în 2016, fiind examinată la trei zile după arestarea Petruței Bosoancă.

De altfel, apărarea ceruse dovezi medicale despre sarcină încă din august 2017, dar în repetate rânduri s-a spus că ele nu există. Mai mult, mesajele de pe Facebook arătau că femeia care a depus reclamația discuta cu prietenii despre sarcină și despre identitatea tatălui copilului.

BBC scrie că mesajele erau cunoscute poliției încă din ianuarie 2017, însă ele nu au fost dezvăluite până acum două luni.

Abia după ce un judecător a decis că românca e nevinovată, un procuror senior a cerut scuze instanței și a declarat că tratarea cazului Petruței de către poliție a fost una „sub standard”.

Judecătorul a concluzionat că Petruța Bosoancă a fost victima uneia dintre „cele mai grave nereguli care necesită explicații suplimentare” și a precizat că va cere deschiderea unui dosar penal în cazul acestei erori judiciare.