ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Attila Gereb a venit în Germania crezând că acolo este raiul pe pământ, dar acolo a dat, spune el, peste o lume complicată, unde viața nu e deloc roz. 

Ziarul Românesc a stat de vorbă cu Attila și i-a aflat povestea. Are 37 de ani și dublă cetățenie: română și germană. A crescut la Sânpetru Mic, în județul Timiș, a terminat Liceul de Chimie, a făcut armata, apoi s-a angajat la o firmă de cablaje din Sânnicolau Mare. 

De 13 ani este în Germania. „După ce am cunoscut-o pe soția mea, care era deja din 1990 în Germania, m-am hotărat să părăsesc țara, auzind atâtea lucruri bune. Credeam că va fi raiul pe pămant, însă după puțin timp am realizat că, de fapt, poveștile precum că în Germania oamenii au o viață roz s-au dovedit a fi doar niște povești. Partea bună este că, datorită nivelului ridicat de trăi față de cel de-acasă, îmi permit să călătoresc foarte mult prin lume”, spune Attila. 

Lucrează casier într-un supermarket și se bucură când are clienți români. „Mi se pare un lucru fantastic să poți ajuta, nu cred că are veo importanță ce fel de naționalitate are omul”, spune Atilla. „Este minunat să vezi când vin clienți români în magazin știind că vânzătorul este român, cum nu mai le este teamă să întrebe ceva, indiferent dacă are legătură cu magazinul sau niște întrebări generale”.

El crede că „atâta timp cât noi arătăm cetățenilor germani că suntem oameni cinstiți, muncitori, vom fi respectați. Nu avem voie să uităm de tradiții, obiceiuri, dar în același timp trebuie să acceptăm și tradițiile și obiceiurile lor. Bineînțeles că noi întodeauna vom fi străini aici, dar asta nu înseamnă că nu putem fi fericiți. Cu cât suntem mai uniți și ne ajutăm unul pe altul, cu atât va crește respectul celorlați față de noi”, consideră el.

Cât despre România, „dacă s-ar schimba la nivel național sistemul medical, sistemul școlar, sistemul social (nu prea e normal ca omul să câștige 250 de euro pe lună, dar benzina costă peste 1 euro), cred că lumea nu ar mai părăsi țara”, spune Attila. „E greu să fii departe de cei dragi, să nu cunoști limba și să te acomodezi la un sistem mult mai rece față de cel de-acasă. Mie personal îmi lipsește acea libertate, unde îmi vizitam prietenii fără să fiu nevoit să dau un telefon și să întreb dacă au timp. Aici toată lumea e ocupată și obosită.”

Pasionat de fotografie, Attila Gereb are zilele acestea, în orașul Landshut, prima lui expoziție: ,,Islanda la miezul nopții”. În vară el a fost invitat să participe la o expoziție de fotografii din Dublin - „Lumea din jurul nostru”. 

Puteți vedea fotografiile realizate de el pe pagina de web www.attila-photographie.de, iar aici puteți citi articolul integral despre el.