Economistul Dan Diaconu, unul dintre cei mai urmăriți analiști de pe rețelele de socializare, a redactat o scrisoare deschisă adresată românilor plecați din diaspora, pe care o redăm în totalitate, fără alte comentarii:

Să ne menținem la nivelul bunului simț: dac-ai plecat din România ai făcut-o pentru că așa ai simțit că e mai bine pentru tine. Așadar, nu pentru mine ai emigrat, ci pentru tine. Asta înseamnă că eu, cel care-am preferat să rămân aici pentru mine, am tot atâtea îndatoriri față de tine câte ai și tu față de mine. Adică niciuna!

Ești emigrant, ai renunțat la România? Să fii sănătos, să-ți meargă din plin! Îți urez asta din tot sufletul meu, însă te rog să înțelegi că nu am nicio datorie față de tine. Nu-i vina mea că tu muncești pe brânci, nu-i vina mea că te umilesc ăia pe la care te-ai aciuat și, cu siguranță, nu-i vina mea că nu ți-e bine! E drumul pe care singur ți l-ai ales în viață. Fii sănătos!

Dacă ești frustrat e treaba ta, dacă nu-ți mai place acolo, ești liber să te întorci. Dar nu-mi reproșa mie nerealizările tale și nu te considera un erou pentru că trimiți bani mamei sau tatălui tău. Le trimiți lor, nu mie! Și, mai mult, nouă aici ni se pare normal să ne ajutăm părinții fără să ne batem cu cărămida în piept, fără să considerăm că ăsta e un act eroic, fără să le cerem altora socoteală pentru efortul pe care-l facem.

Înțelege că ești egalul nostru și, de-aceea, te rog să ai mai mult bun simț atunci când ceri eforturi suplimentare țării tale. Nu te mai înghesui la vot ca să decizi tu de-acolo cum trebuie să trăiesc eu aici. Crede-mă, nu e moral! Sunt atâtea țări în care nu poți vota decât în interiorul teritoriului. Fă acest gest igienic și demonstrează-mi că mă respecți lăsându-mă să-mi aleg singur calea. Nu uita: eu sunt aici, eu sunt cel care sufăr, astfel încât n-ai dreptul să-mi impui tu pe cine trebuie să accept. Vrei să votezi, foarte bine: asumă-ți votul! Vino în țară și muncește cot la cot cu mine și-abia atunci poți emite pretenții.

Vrei pașapoarte? E OK. Mișcă-ți fundul tot timpul anului și fă-ți pașaportul. Ambasadele și consulatele sunt goale, nu trebuie să stai la coadă! Nu ți se pare ciudat că urli ca apucatul că n-ai pașaport fix înainte cu două zile de a te întoarce în țară? De ce trebuie să suport eu suplimentarea personalului doar pentru că, în fiecare an, ți se scoală fix în august să-ți iei pașaportul? Mai sunt cel puțin 10 luni moarte în care poți să ți-l iei fără coadă! De ce nu mergi atunci?

Înțelege că suntem și-așa destul de amărâți. Bășinile tale ne exasperează! Hotărăște-te: ești român sau te-ai rupt de țară? Dacă ești român demonstreaz-o: vino în țară, muncește cot la cot cu mine, plătește impozitele aici și ai tot dreptul să înjuri. Dacă te-ai hotărât să te rupi, ai bunul simț și rupe-te total! Nu mai vota, nu mai urla după pașapoarte când e aglomerație, nu te mai plânge. Renunță la cetățenie dacă te deranjează, dar nu-mi mai cere mie nimic! Încearcă să ai bun simț! Nu-ți sunt dator cu nimic. Scutește-mă!”


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews