ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 18:00 Secretarul de stat George Ciamba a avut o discuție telefonică cu secretarul de stat Pascale Baerswyl, în cadrul căreia oficialul român a exprimat regretul cu privire la decizia luată de partea elvețiană și a arătat că aceasta este în disonanță cu contribuția pe care comunitatea românească din Elveția – în marea ei majoritate înalt calificată - o are pe piața locală a muncii, informează MAE.

George Ciamba a exprimat regretul cu privire la decizia luată de partea elvețiană, arătând că aceasta survine în contextul unui număr relativ mic al românilor care au solicitat un permis de tip „B” în ultimul an și este în disonanță cu contribuția pe care comunitatea românească din Elveția – în marea ei majoritate înalt calificată - o are pe piața locală a muncii.

Partea română consideră că orice decizie privind libera circulație trebuie să se încadreze în spiritul facilitării unui parteneriat apropiat dintre UE și Elveția, cu obiectivul respectării liberei circulații a persoanelor și a forței de muncă și non-discriminării cetățenilor europeni, valori care constituie elemente fundamentale ale Acordului pentru Libera Circulație a Persoanelor, subliniază MAE.

Ministerul Afacerilor Externe va rămâne în dialog cu autoritățile elvețiene pentru identificarea celor mai bune soluții în sprijinul cetățenilor români, în spiritul constructiv care caracterizează relația bilaterală și va continua, prin Ambasada României la Berna, să acorde asistența consulară necesară cetățenilor români aflați pe teritoriul Confederației Elvețiene.

 Știre inițială

Guvernul federal din Elveția a dispus activarea unei clauze prevăzute în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea în mod temporar a unor restricții pe piața muncii elvețiană pentru cetățenii români și bulgari.


„În ședința din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elveției -n.red.) a decis activarea clauzei de siguranță prevăzută în Acordul privind libera circulație a persoanelor, pentru cetățenii bulgari și români. Ca efect, în următoarele 12 luni, cetățenii bulgari și români care intenționează să efectueze activități de lucru vor avea doar acces limitat pe piața muncii din Elveția", se arată într-un comunicat al Executivului federal de la Berna.

În perioada iulie 2016 - mai 2017, cifra estimată pentru permisele de lucru acordate imigranților români și bulgari veniți la muncă a fost depășită, astfel că în următoarele 12 luni permisele pentru acești cetățeni străini vor fi limitate la 996, precizează Guvernul Elveției. Comparativ cu anul 2015, în 2016 numărul românilor și bulgarilor veniți în Elveția s-a dublat, ajungând la circa 3.300 de persoane.

Elveția a eliminat, de la 1 iunie 2016, toate restricțiile pe piața muncii impuse cetățenilor români și bulgari, însă măsurile de limitare a imigrației pot fi reintroduse unilateral în cazul în care se constată un aflux de imigranți din cele două țări. „În cazul în care imigrația din România și Bulgaria va depăși cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restricții pe piața internă a muncii, valabile până pe 31 mai 2019", avertiza Guvernul de la Berna în aprilie 2016.

În momentul aderării României și Bulgariei la Uniunea Europeană, Elveția a introdus restricții privind accesul cetățenilor celor două state pe piața muncii, eliminate însă formal în iunie 2016. Elveția nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economică Europeană și din Spațiul european de liberă circulație Schengen.