ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preasfințitul Părinte Macarie Drăgoi, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, și-a continuat săptămâna aceasta vizitele pe care acesta le face frecvent la românii din Suedia și Danemarca.

Iată comunicatul integral:

„Marți 26 decembrie 2017, în a doua zi de Crăciun, când Biserica îl cinstește pe Sfântul Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a săvârșit, cu ocazia hramului, Sfânta Liturghie în Parohia Ortodoxă Română din Copenhaga. Cu acest prilej au fost botezați un tânăr care a dorit plenitudinea Ortodoxiei după o serie de căutări în cadrul comunității neo-protestante în care s-a născut și pruncul unei tinere familii din parohie. 
La finalul slujbei, ierarhul a colindat împreună cu preoții și credincioșii și a oferit îndătinatele daruri copilașilor din parohie, iar în cuvântul de învățătură i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite că în Ieslea din Betleem Dumnezeu a trimis umanității Cel mai mare Dar făcut vreodată – pe Însuși Fiul Său, pe Iisus Domnul Slavei, Cel Ce se naște ca Întâiul dintre  marginali și Întâiul dintre pribegi.  

În după-amiaza zilei de marți, Preasfințitul Macarie s-a aflat în mijlocul românilor din orașul  Helsingborg, pe coasta de vest a Suediei. După slujba Vecerniei în frumoasa biserică ortodoxă sârbească din oraș, ierarhul a dăruit pentru acest lăcaș icoana relicvar a Sfinților Ierarhi români Teodosie de la Brazi și Andrei Șaguna apoi s-a bucurat împreună cu credincioșii de colindele românești. 
 
Miercuri 27 decembrie 2017, de sărbătoarea Sfântului Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan, românii din orașul suedez Lund – al doilea centru universitar al Suediei– și-au cinstit ocrotitorul ceresc. Miercuri dimineață, Părintele Episcop Macarie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească și a cântat cu enoriașii colinde românești.  

În cuvântul de învățătură, ierarhul s-a referit la importanța deosebită a jertfei Sfântului Ștefan, întâiul diacon și martir creștin.  „Dreapta mărturisire a Sfântului Ștefan a fost întâmpinată de către iudeii contemporani cu el cu multă furie, cu scrâșnire de dinți și cu urechile astupate. Și de-a lungul istoriei aceasta a fost întotdeuana atitudinea prigonitorilor creștinismului: ostilitate, furie, respingere îndârjită a adevărului. Din nefericire, observăm că ostilitatea față de creștinism, este în zilele noastre, din ce în ce mai evidentă. Prin simpla sa prezență creștinismul stârnește uneori furie, iar adevărul evanghelic despre moralitatea și natura umană face pe mulți să-și astupe urechile” a mai spus episcopul ortodox român al Europei de Nord.

În dimineața zilei de 27 decembrie, Preasfințitul Macarie a cercetat la domiciliu, a spovedit și a împărtășit persoanele vârstnice și bolnave care nu s-au putut deplasa la biserică, iar după Liturghie au fost cercetate de ierarh și de grupul de colindători și alte familii din sud-vestul Suediei, săvârșindu-se la final Acatistul Sfântului Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan.”