ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul Universității Libere Internaționale din Republica Moldova a avut loc un seminar condus de expertul militar, Myhailo Samus, membru al Centrului Ucrainean pentru Conversie și Dezarmare.

„România ar trebui să deschidă tot atâtea școli ucrainene la ea acasă, câte școli românești sunt în Ucraina”; „Dacă vreți școli românești în Ucraina, deschideți-le pe banii României, nu a statului ucrainean”; „Ucraina a început să-și impună poziția în regiune, inclusiv prin problema învățământului” – astfel sună câteva dintre considerațiile expertului ucrainean Myhailo Samus prezentate în fața studenților de la Chișinău.

Una dintre problemele tratate de exertul ucrainean fața studenților de la ULIM a fost noua lege a învățământului din Ucraina care a stârnit deja controverse.

Noua lege a educației prevede înlocuirea treptată a disciplinelor care sunt predate în limba minorităților naționale cu materii care vor fi predate în limba ucraineană. Înlocuirea va avea lor până în anul 2027 la toate nivelele: grădiniță, gimnaziu, liceu.

Prin urmare în Ucraina vor dispărea treptat toate școlile minorităților etnice.

Samus mai spune că în orice colț al Ucrainei, școala de stat trebuie să fie ucraineană, asta prevede și legea. 

„Este logic. De ce acest fapt este neplăcut pentru unguri? Pentru că acum, în ultimii 25 de ani, s-au format regiuni în care școlile de stat din Ucraina erau doar în limba maghiară sau română. Acolo sunt doar discipline în limba maghiară de la matematică până la educație fizică. Acest lucru se întâmplă pe banii ucrainenilor. Întrebare e asta. Există oare în Ungaria sau în România școli ucrainene pe bani românești unde se predă exclusiv în limba ucraineană?”, se întreabă expertul.

Expertul argumentează propriile afirmații prin aceea că ucrainenii pun semnul egalității între școli. Este logic, potrivit expertului, dacă în România în școli se predă în limba română, în Ucraina se va preda în limba ucraineană. „Dacă e vorba despre școli particulare, acestea pot fi deschise în număr foarte mare, iar autoritățile ungare pot deschide în Ucraina câte școli ungurești vor ei, la fel ca și cele române”, spune expertul.

Un alt argument pentru învățământul în limba ucraineană este existența unui test independent pentru cei care vor să intre la universitate în Ucraina, iar limba ucraineană este obligatorie la acest tip de testare. Totodată, ar trebui să existe un principiu de paritate, astfel ca numărul de școli să fie egal.

„În unele școli, toate disciplinele erau predate în limba română. Noi considerăm că acest lucru nu este corect. Ar fi corect ca în România, după principiul de paritate să existe tot atâtea școli ucrainene câte românești în Ucraina”, spune Samus, potrivit lyberti.com.

Expertul a pus la îndoială faptul că pe timpul Uniunii Sovietice au existat mai multe școli cu predare în limba română decât în Ucraina actuală. Chiar dacă au existat, acestea au fost școli moldovenești, și nu românești, crede Samus.