ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Păstoritul din Sardinia este în pericol, anunță crescătorii de ovine din această regiune a Italiei. Chiar dacă rata șomajului este în creștere, agricultorii se plâng că este din ce în ce mai dificil să găsească mână de lucru în mediul rural. Românii, care nu demult constituiau mare parte dintre păstorii de pe insulă, au plecat spre alte meleaguri ori s-au întors în țara lor, scrie La Nuova Sardegna, preluată de Roitalianul.com.

Încă de anul trecut, fluxul de forță de muncă din țările est-europene a început să fie în continuă scădere, iar acum fermierii se confruntă cu dificultăți serioase. Există multe ferme care nu mai dispun de forța de muncă necesară. Dar unde au dispărut păstorii și lucrătorii care au ajutat fermele italiene sarde să supraviețuiască în ultimii 15 - 20 de ani? 

Fluxul imigranților din România spre aceste teritorii, practic, s-a oprit, mai vin puțini sau aproape deloc. Astăzi, multe ferme de aici, datorită investițiilor din ultimii ani, dispun de tehnologii moderne și nu caută doar păstori, ci și forță de muncă în parte calificată.

Românii au sosit în Sardinia cu o bogată experiență în creșterea oilor. Dar astăzi, românii preferă să rămână acasă la ei. Condițiile economice din România s-au îmbunătățit, iar salariile medii sunt de aproximativ 600 de euro pe lună. 

În ultimul timp, guvernul român a lansat mai multe politici pentru a convinge migranții să se întoarcă acasă pentru a-și deschide afaceri în țară la ei, scriu jurnaliștii italieni. Dar nu numai acesta este motivul pentru care românii nu mai vin în Sardinia. Cei care decid să lucreze în străinătate aleg țara care garantează condiții mai bune de muncă și salarii mai mari, cum ar fi Germania, Franța și Anglia.

„Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că nu se găsește nici un muncitor italian dispus să facă această meserie” spune un fermier din Sardinia. „În agricultură nu există un program de lucru fix. Dar, deși rata șomajului este în continuă creștere în Sardinia, italienilor le e teamă să-și murdărească mâinile și să muncească la o stână, ceea ce românii au făcut în ultimii ani. Acum le simțim lipsa”, a mărturisit el.