ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul Cultural Român și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni au premiat luni, 7 decembrie, excelența în comunitățile românești din vecinătate și contribuția la păstrarea identității naționale.

Lideri ai românilor din Albania, Macedonia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina și Republica Moldova s-au numărat printre laureații primei ediții a Galei premiilor de excelență pentru etnicii români din comunitățile istorice, desfășurată la Teatrul Național „I. L. Caragiale”
din București. Au fost premiate personalități culturale, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în mediul asociativ din comunitățile române și din vecinătate, vârfuri ale comunităților române și din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania și Macedonia, lideri de asociații românești care militează pentru respectarea drepturilor comunităților române și din afara hotarelor țării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni.

Distincțiile au fost stabilite de o comisie prezidată de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române și alcătuită din reputați specialiști pe problematica românilor de pretutindeni. Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, a caracterizat inițiativa ICR drept lăudabilă și a transmis din partea Guvernului României sprijinul pentru românii din afara granițelor.

Petre Guran, director general al Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, i-a premiat pe Predrag Balașevici — președintele Partidului Neamul Româneasc din Serbia, pr. Boian Alexandrovici din Serbia, Maria Berenyi — director Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria și pe Dușan Pârvulovici — președintele Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin, Serbia.

Pe lista laureaților Galei ICR a premiilor de excelență pentru românii din comunitățile istorice au figurat — din Albania: Ilia Gjoka — Liga Aromânilor din Albania; Pano Bakalli — președintele Fundației Naționale N. Iorga din Saranda; Pandi Bello și Elvis Toci, iar din Macedonia —profesorul Petar Atanasov, apreciat specialist în dialectologie din
Balcani.

De asemenea, din Bulgaria, au fost premiați: Ivo Gheorghiev —președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria; Victor Mișu —Asociația Vlahilor din Bulgaria; Nicolae Pacev—autorul lucrării „Regiunea Koslodui din Antichitate până în Evul Mediu”. În cadrul galei, au fost premiați și reprezentanți ai românilor din Serbia: Zavisa Zurz — președintele Asociației Ariadnae Filum; Stefan Mihailov — vicepreședinte al Comunității Românilor din Serbia —
Voivodina. Din Ungaria, între laureați s-au numărat: Eva Iova — redactor-șef „Foaia
Românească”; Margareta Tat — primar comuna Micherechi; Din Ucraina au fost premiați: Anatol Popescu — președintele Asociației Național-Culturale a Românilor din Regiunea Odesa „Basarabia” ; Victor Popescu — coordonator, director artistic al ansamblului „Dor basarabean” din Utkonosovka, raionul Ismail; Zinaida Pinteac — președinte Asociația
Creștin — Democrată din Frumușica Veche, raionul Staroselie; Nicolae Moșu — președinte Asociația Valul lui Traian, raionul Tatarbunar; Vasile Tărâțeanu — poet; Liza Pricop — Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei și Eugen Pătraș.

Totodată, printre premianți au figurat personalități din Republica Moldova, precum Anatol Ursu și Irina Guțu — Mișcarea Tinerii Moldovei și Nicolae Dandiș — primar la Cahul.
 
Gala a inclus momente artistice, susținute pro bono de artiști din România și vecinătate, etnici români, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR.
 
Amfitrionii evenimentului au fost Marian Voicu, realizator TVR, jurnalist specializat în problematica românilor de pretutindeni, și Stela Botez, interpretă de muzică populară românească din Basarabia. Au fost prezenți deputați și senatori, reprezentanți ai Patriarhiei
Române, ai Academiei Române și ai Academiei Republicii Moldova, personalități culturale și jurnaliști, se arată în comunicatul Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Românii de Pretutindeni.

În foaierul TNB au fost expuse fotografii ilustrând viața românilor din comunitățile istorice, iar imagini similare (foto și video) au rulat și pe parcursul decernării premiilor. Totodată, au fost prezentate și o serie de piese vestimentare din colecția „Fustițe tricolor”, designer
Nicoleta Sergentu (Republica Moldova), și din colecția „Borangic”, designer Alina Mărgulescu (România).

Gala a fost organizată de Institutul Cultural Român în colaborare cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Afacerilor Externe).