ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Ucraina a restricționat învățământul în limbile minorităților naționale, românii și-au declarat nemulțumirea, dar autoritățile de la Kiev au fost de neînduplecat.

Cu toate că autoritățile de la București nu au ridicat un deget în sprijinul românilor, câteva zeci de persoane, membre ale unor grupări naționaliste, au protestat în fața Consulatului General al României la Cernăuți pentru a atenționa România că se implică în problemele interne ale statului ucrainean!

Dorin Popescu, Președinte al Asociației Casa Mării Negre, spune că protestul celor 40-50 de tineri pe străzile din Cernăuți au avut ca scop demotivarea și destrămarea reacțiilor românilor din oraș.

„S-a scandat, printre altele, afară cu străinii din Ucraina! A fost evidentă buna pregătire specifică a actorilor stradali, de la recuzita inspirat aleasă pentru a speria (negrul omniprezent) până la marșul milităresc pe străzi”, spune Dorin Popescu.

După ce au scandat în fața Consulatului, protestatarii au lăsat un memoriu diplomaților români, textul urmând să fie adus la cunoștința autorităților din România. Manifestanții și-au continuat traseul spre sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din centrul orașului Cernăuți, unde s-a și încheiat.

Dorin Popescu mai scrie că „sunt folosite toate recuzitele de manual pentru a demotiva și slăbi reacțiile civice, de la proteste stradale și campanii media vituperante până la șantaje directe. Un instrument inedit în acest kitch monstruos, demn de un veritabil scenariu de film, este folosirea comunității moldovenești din Ucraina împotriva celei românești. Comunitatea moldovenească din regiunea Cernăuți, a cărei voce este exprimată de un tovarăș în căutare veșnică de sine, este foarte mulțumită de deciziile de partid și de stat din țara vecină și acuză România că, prin reacțiile sale, aduce atingere intereselor de stat ale Ucrainei și se amestecă în treburile ei interne (și ale comunității moldovenești). Într-o scrisoare deschisă adresată înalților oficiali ai Ucrainei (președinte, președintele Radei Supreme, premierul etc.), dar și Consulatului General românesc din Cernăuți, auto-intitulatul președinte al comunității moldovenești din regiunea Cernăuți cere României să nu mai intervină în treburile interne ale Ucrainei!”
 
Unul dintre naționaliști a declarat că „noi nu suntem împotriva românilor, suntem împotriva destabilizării situației și asupririi statului nostru, Ucrainei noastre. Suntem îngrijorați de încercările României de a interveni în afacerile interne ale Ucrainei și de solicitările ei de a modifica legea învățământului”.

„Publicațiile naționaliste ucrainene din nordul Bucovinei cer la unison pedepsirea fasciștilor români, din regiune și din România, pentru dreptul de a-și exprima opinia. O publicație cere chiar pedepsirea funcționarilor de stat din nordul Bucovinei (deputați regionali, deputați raionali, primari etc.) care au îndrăznit să tulbure unanimitatea cuminte a Ucrainei asupra acestei Legi”, mai scrie Dorin Popescu.

 
Poroșenko ar putea modifica Legea educației din Ucraina, după discuțiile cu lideri europeni

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnalat vineri că ar putea introduce amendamente la Legea educației, la nivelul standardelor limbilor minorităților, după discuții cu partenerii europeni.

„Noua Lege a educației nu trebuie să îndepărteze Ucraina de Europa, ci, dimpotrivă, să o apropie; din ce am înțeles, Ministerul Educației a transmis deja argumentele mele Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția. 

Am cerut Ministerului să nu aibă o abordare pasivă, ci să susțină activ punctul nostru de vedere privind drepturile obligatorii ale minorităților naționale; voi insista și ca rezultatele acestor discuții să fie luate în considerare pentru nivelul secundar, în noua versiune a Legii educației", a declarat vineri Petro Poroșenko, potrivit agenției Tass.