ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, plata unei contribuții financiare voluntare a României, în limita sumei de 60 de mii de euro, pentru finanțarea lucrărilor de refacere și de dotare a clădirii școlii generale din localitatea Susnjevica, Republica Croația, și înființarea, în cadrul acesteia, a unui Centru multifuncțional destinat păstrării și promovării dialectului, culturii și tradițiilor istroromâne.

Școala generală din localitatea Susnjevica, municipalitatea Krsan, județul Istria, este singura instituție de învățământ din Croația în care se desfășoară programe pentru prezervarea și promovarea dialectului istroromân.

Școala a fost deteriorată în urma intemperiilor și până la acest moment lucrările de refacere și consolidare a clădirii au fost finanțate de – Primăria localității Krsan și Prefectura județului Istria.

După finalizarea lucrărilor de refacere a integrității clădirii este necesară dotarea interioară a acesteia cu mobilier didactic, aparatură audio-video și IT, cu scopul reluării procesului de predare a dialectului istroromân și, totodată, de înființare într-o parte din clădire a unui Centru multifuncțional destinat păstrării și promovării dialectului, culturii și tradițiilor istroromâne.

Contribuția financiară se asigură din bugetul aprobat pe anul 2016 al Ministerului Afacerilor Externe.