ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul USR, Matei Adrian Dobrovie, a declarat că deși este un susținător al „europenizării Ucrainei”, este o realitate că „din peste 140 de școli românești care existau la căderea URSS în Ucraina, la ora actuală au rămas puțin peste 60”, se arată într-un comunicat de presă, publicat pe siteul România Breaking News.

„Personal sunt un susținător al europenizării Ucrainei. România a fost și este unul dintre principalii susținători ai suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, în contextul agresiunii rusești. Cred că cele două țări au interese de securitate comune și că Ucraina poate învăța multe din experiența României de aderare la UE și poate beneficia de expertiza noastră în materie de justiție și anticorupție. Stabilitatea și reziliența țării vecine este fundamentală pentru noi. Din această perspectivă, resetarea relației bilaterale, prin vizite la nivel de președinte, este foarte importantă.

Totodată însă este o realitate că din peste 140 de școli românești care existau la căderea URSS în Ucraina, la ora actuală au rămas puțin peste 60, iar o desființare a învățământului în limba maternă ar însemna încălcarea criteriilor de la Copenhaga privind protecția minorităților, pe care Kievul trebuie să le respecte dacă vrea să adere la UE. În plus, potrivit Convenției – cadru pentru protecția minorităților naționale, statele se angajează să recunoască dreptul oricărei persoane aparținând unei minorități naționale de a învăța limba sa maternă”, spune Dobrovie.

Acesta admite că a fost dezamăgit de reforma administrativ-teritorială din Ucraina și îi cere Guvernului Tudose să ia o atitudine fermă în ceea ce privește închiderea școlilor românești.

„Am sperat ca prin reforma administrativ-teritorială în sensul descentralizării, satele românești alăturate să se unească în comune organizate pe criterii etnice, iar astfel să aibă mai mulți elevi și bani, să le fie mai ușor. Din păcate se pare că în loc să fie întărite, tot mai multe școli sunt închise.

Guvernul român trebuie să ia o atitudine fermă în cadrul următoarei reuniuni a Comisiei mixte ucraineano-române pentru minoritățile naționale, care urmează să aibă loc la Kiev. În acest cadru trebuie ridicată și problema necesității unificării programelor de învățământ pentru școlile de limbă română din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Este de neacceptat ca statul ucrainean să mai facă diferențierea artificială între limba română și limba moldovenească”, a conchis deputatul USR.