ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Succes cu aplauze și ovații din partea Forțelor Navale Române reprezentate de vice-amiralul Mihai Panait pentru o serie de ambarcațiuni-dronă de apărare prezentate la Cercul Militar Național din București, realizate ca arhitectură și design de românul Andrei Rochian: Primele ambarcațiuni drone (fără echipaj uman) concepute vreodată în mod special pentru România și pentru a fi fabricate în România au fost prezentate la Black Sea Defense & Aerospace 2024, la București, pe 22 mai 2024 (VIDEO în bază).

ActiveNews a stat de vorbă, în cadrul rubricii noastre speciale de susținere a întreprinzătorilor români, cu antrepenorul și inventatorul Andrei Rochian, arhitect de yahturi, în prezent stabilit în Franța, la Bordeaux.

Ce este o dronă marină? 

Andrei Rochian: „USV (Vehicul de Suprafață Fără Pilot) este o ambarcațiune autonomă robotică fără echipaj uman la bord.

Astăzi, când în  Ucraina, SUA, Marea Britanie, Turcia dar și în China, Iran și Rusia au loc avansuri tehnologice foarte mari în concepție-construcție-producție de ambarcațiuni-robot fară echipaj uman, se impune ca și România să le meargă pe urme acestor țări.

În contextul în care conflictul din Ucraina reprezintă o amenințare potențială destul de mare pentru România, în Marea Neagra și pe Dunăre, și în contextul în care există pericolul că Rusia să avanseze pe Gurile Dunării în cazul unui conflic, România are nevoie mai mult decât oricând de ambarcațiuni-drone cu care să apere litoralul românesc, Delta și Dunărea, cu ieșirele ei la mare.

Pentru a contribui la apărarea României, am conceput o serie de mai multe proiecte de ambarcațiuni fară echipaj  uman, drone de viteza foarte mare, construite din materiale avansate, precum este carbonul, dotate cu sisteme de  propulsie avansate și am făcut un contract și un parteneriat cu o societate din România care să le fabrice.

Am prezentat la Cercul Militar Național aceste drone explicând și ilustrând că pot atinge viteze foarte mari, de 150  km/h chiar și potențial  200  km/h. Ele pot  fi semi-submersibile, prezintă calități hidrodinamice avansate, sunt capabile de a executa misiuni pe Marea Neagra în condiții de valuri foarte mari, în toate anotimpurile și sunt invizibile, nedetectabile radar.

Aceasta ar reprezenta un mare avantaj pentru România. Din cunoștințele mele, nimeni în Marea Neagră, nici  Ucraina, nici Turcia, nici Rusia, nu au așa ceva.

Pentru România, drone precum cele concepute de mine, de viteze mari - 150  km/h, chiar și 200 km/h - dar  mai  ales concepute în mod specific pentru Marea Neagră, Dunăre, Delta Dunării, râurile mari din România, reprezintă  un foarte mare avantaj cu niște costuri foarte mici.

De asemenea, am propus încă din anul 2020 Presedinției României și instituțiilor statului modernizarea flotei de apărare prin proiectare și realizare construirii producției în România de ambacțiuni de apărare moderne construite din materiale compozite avansate și de viteze foarte mari.

Am participat recent la Expozția și Conferința Black Sea Defense 2024 / BSDA  2024 și, deși se numește  de Apărarea Marii Negre nu am obsrvat nimic de genul acesta. Nu au fost practic prezentate aproape nici un fel de ambarcațiuni de apărare...

În ultimii 34 de ani, industria construcției de ambarcațiuni în Romania, care include arhitectură, proiectare și construcție, nu a fost în niciun fel susținută de către stat. Dimpotrivă, fiind lăsata fară nici o protecție în raport cu  importurile din toate țările UE, industria ambarcațiunilor nu s-a mai putut dezvolta de loc.

Industria de ambarcațiuni este un domeniu distinct față de industria navală mare care construiește nave din metal. Doar în industria de ambarcațiuni relativ mici, de până la 20 m, se dezvoltp ambarcațiuni cu structuri din materiale compozite avansate, sisteme de propulsie complexe avansate, viteze mari etc.

În Romania toate acestea au fost anihilate pe piața internă neprotejată și care azi este infiltrată foarte agresiv de către societăți chineze subvenționate, fiananțate de catre statul chinez.”, conchide antrepenorul și inventatorul român.

Cine este Andrei Rochian, participant la evenimentele din 1989 - 1990 din România:

Nominalizat pentru Premiul Yacht Design - Grazia Maria Lombardi 2024 de către prestigisul grup de publicații Italia  Elettrosea, la Lacul Como Milano;

27 de ani  activitatea mai întâi de concepție - construcție iahturi în București, apoi de arhitectură, design, conceptie iahturi, ambarcațiuni, în mai multe țări;

Fondatorul primei societăți înregistrate comercial de construcție-concepție yahturi în București, în 2002;

Menționat  în mai multe articole din publicații internaționale precum Professional Boat Builder USA, International  Boating Industry UK,  Nautika  Magazine, Serbia/Croația;

A construit în București o serie de yahturi de mare performanță după care, începând din anul 2008, a furnizat servicii de management, de architectură-inginerie iahturi pentru societăți europene lângă Hong Kong;

A creat o serie de proiecte de mare succes pentru mari societăți din SUA - Miami, Brazilia, Coreea de Sud, China;

A urmat Arhitectură Inginerie iahturi în Marea Britanie, la Royal National Lifeboat Institute, Dorset;

A  conceput yahturi-sport de mare succes construite de către societăți taiwaneze, Selene Yachts 2023;

De 5 ani stabilit în Franța, unde are o societate de concepție arhiectură ambarcațiuni la Bordeaux, pentru arhitectură de iahturi și drone, pentru societăți și clienți privați, francezi și internaționali.

Îl găsiți și la Yacht.ro

VIDEO: