ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O investigație realizată de BBC prezintă condițiile în care lucrează șoferii de camion a companiei Ikea. Unii dintre aceștia provin din țări din Estul Europei, printre care și România, și sunt plătiți cu mai puțin de 3 lire sterline pe oră și nu pot să trăiască în țările din care provin.

Unul dintre aceștia a declarat pentru BBC că se simte ca un „prizonier" în camionul său. Șoferii care au vorbit pentru sursa menționată sunt angajați de companii de transport cu sediul în Estul Europei, companii care încheie ulterior contracte pentru a transporta mărfurile Ikea.

Unul dintre cei care a vorbit pentru BBC este un român și s-a prezentat drept Emilian. Acesta a povestit că transportă mărfuri pentru Ikea prin Europa de Vest, activitate pentru care câștigă în medie câte 477 de euro (420 de lire sterline) pe lună.

Emilian a dezvăluit că are peste 4 luni de când doarme, mănâncă și se spală în camionul pe care lucrează.

Normele Uniunii Europene precizează că un conducător auto detașat temporar departe de casă ar trebui să aibă „garantat” un salariu „minim" și să i se asigure condiții decente de către țara gazdă. Dar, companii găsesc mereu metode de a exploata lacunele din legislație.

Emilian este angajat de o filială din Slovacia a unei companii norvegiene de transport și este plătit ca și când ar avea locul de munca în Slovacia, chiar dacă el nu lucrează acolo, conform BBC.

Emilian nu este singurul șofer care muncește în aceste conditii, mai arată BBC care afirmă că a văzut contracte ale conducătorilor auto care lucrează pentru unii dintre cei mai mari parteneri Ikea, fiecare plătiți cu salarii mici ca în Europa de Est în timp ce lucrează luni de zile la un moment dat în Europa de Vest.

Reprezentanți ai companiei Ikea s-au declarat „întristați de mărturiile" conducătorilor auto.