ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ivan George Sandu este numele care în aceste zile a ajuns în paginile ziarelor din Italia. Nu pentru vreo infracțiune, ci în urma unui gest curajos care l-a transformat, într-o localitate din Calabria, într-un erou. 

Românul pe care italienii îl consideră erou a încercat să oprească doi bărbați care au comis un jaf într-o tutungerie, în centrul cartierului Sambiase din Lamezia Terme (provincia Catanzaro, în Calabria). În timp ce intervenea, pentru a-i opri pe cei doi răufăcători, Ivan George Sandu a fost rănit în abdomen de un foc de armă. Tânărul, de 35 de ani, a ajuns la spital, unde a fost operat. Presa italiană scrie că starea sa de sănătate este bună.

Gestul lui curajos a fost aplaudat de societatea civilă și de primarul Paolo Mascaro, care a mers personal la spital, pentru a-i mulțumi românului. "Subliniem că acest băiat român din Lamezia Terme a făcut un act de curaj complet neobișnuit", a declarat primarul.
 
Pino Morabito, președintele Asociației culturale San Nicola, a lăudat și el gestul tânărului, care cu riscul vieții, a încercat să îi oprească pe autorii jafului.

Ivan George Sandu nu este căsătorit și locuiește în zona în care a avut loc jaful, o zonă istorică, dar foarte săracă și lipsită de apărare, scrie lameziainforma.

"Este o persoană care pentru a trăi s-a adaptat în a lucra orice, cu multă bunăvoință și umilință", a spus Morabito, apreciind eroismul românului ca pe "o dovadă faptului că centrul istoric al localității este fără apărare, fără protecție".
 
În 2014, un alt român era declarat erou de presa italiană, după ce reușise să salveze o femeie cu dizabilități dintr-o clădire de trei etaje care s-a prăbușit.
 
Poate că cel mai cunoscut caz este al româncei supranumite de presa italiană "Îngerul de la metrou". În 2006, presa italiană titra "Unde ești tu, înger din Est?", după un grav accident la metroul din Roma, când două garnituri s-au ciocnit la Piazza Vittorio Emanuelle. Mai mulți români au ajutat la scoaterea răniților dintre fiare. Dar au dispărut când au sosit echipele de salvare. Printre ei și o tânără blondă, așa cum povestea un italian.  Ramona Ianuș, asistenta de 26 de ani, care lucra ilegal ca babysitter în Italia, a devenit și ea o eroină, primind elogiile primarului Romei de la acea vreme.