ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„România sprijină ferm și constant suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei”, a declarat astăzi președintele Klaus Iohannis după întâlnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu omologul său ucrainean Petro Poroșenko, aflat într-o vizită oficială la București, informează www.romania-actualitati.ro. 
Cei doi șefi de stat au susținut cu puțin timp în urmă declarații de presă comune. Șeful statului ucrainean are în program și un prânz cu premierul Dacian Cioloș, urmat de o întrevedere cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea. 

Declarația președintelui Klaus Iohannis este o sfidare la adresa celor peste 400.000 de români care trăiesc în Ucraina, conform ultimului recensământ din 2001. 

Ȋn Regiunea Cernăuți sunt peste 120.000 de etnici români.

 
Președintele tuturor românilor nu a fost niciodată la Cernăuți. Probabil, doar pentru că într-o viață anterioară nu a plănuit asta cu soția dumnealui, Carmen... 

 
După alegeri, în martie 2015, Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Ucraina. La Kiev, președintele român a salutat Garda de Onoare în limba ucraineană. Nici atunci, el nu a trecut prin Cernăuți și nici a simțit nevoia să-i întâlnească pe românii din Ucraina.

„Sperăm ca acea ignoranță, de care ați dat dovadă față de românii din Ucraina vizitând Kievul fără a saluta măcar românii din statul nostru de cetățenie, să fie motivată de o pregătire a unei vizite oficiale pe care o veți face inclusiv la românii din Sudul Basarabiei. În acest sens vă așteptăm la Ismail, Reni sau Chilia – NU la Odesa. Vă așteptăm în sânul comunității de români, la noi acasă, în Basarabia Istorică, în calitate de Președinte al tuturor românilor”, îi scria Anatol Popescu, președinte al Asociației Național-Culturale BASARABIA a Românilor din regiunea Odesa.

Klaus Iohhanis a răspuns acestei scrisori deschise astăzi, când a declarat că „România sprijină ferm și constant integritatea teritorială a Ucrainei”.

Bucovina de nord, Ținutul Herței și județele adiacente Dunării (Bugeacul) au intrat în componența URSS după tratatul Ribbentrop - Molotov, ultimatumul 1940 și înfrângerea României în cel de-al doilea război mondial. Ulterior, după destrămarea URSS, Ucraina a moștenit aceste teritorii, dar nu a recunoscut niciodată modalitatea samavolnică prin care a ajuns să le controleze. 

Românii care trăiesc în Ucraina încă se luptă pentru dreptul la limba maternă. „Solicităm Ucrainei ca limba română să revină atât în toate cele 18 școli în care s-a studiat în regiunea Odessa dinainte de independența Ucrainei cât și ridicarea la rang de catedră de limbă română a actualei derizorii specializări din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail și acordarea de pe acum, pentru viitorul an universitar, de cel puțin 25 locuri fără taxă la limba română”, solicitau, la începutul acestui an, asociațiile pentru limba română din regiunea Odessa.