ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PS Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a început, în aceste zile, o vizită misionară la comunitățile de români din Danemarca,informează realatează site-ul Episcopiascandinavia.se.

Traversând cu vaporul Marea Nordului, Părintele Episcop Macarie a ajuns, vineri, 23 februarie 2018, la Mănăstirea „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț” din Ikast. Ierarhul a săvârșit seara Pavecernita Mare iar în Sâmbăta Sfântului Teodor sau a pomenirii celor adormiți, 24 februarie 2018, Preasfințitul Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie cu pomenirea celor adormiți la mănăstirea românească din Ikast.
 
Părintele episcop a explicat semnificația acestei zile și a îndemnat pe cei prezenți să țină vie tradiția pomenirii celor trecuți la cele veșnice. Tot sâmbătă, dupa amiază, Preasfințitul Macarie s-a aflat în mijlocul românilor din Sønderborg, oraș care se află în punctul cel mai sudic al teritoriului canonic al Episcopiei Europei de Nord, la granița Danemarcei cu Germania. Ierarhul român a slujit Taina Sfântului Maslu și a spovedit credincioșii. De asemenea, românii din Sønderborg s-au putut închina la icoana relicvar a Sfântului Mucenic Teodor Tiron, adusă spre închinare de la Centrul episcopal din Stockholm.

Duminică, 25 februarie 2018, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie s-a aflat la parohia românească din Copenhaga. Ierarhul român a săvârșit împreună cu un sobor de preoți și diaconi Sfânta Liturghie și a comunicat credincioșilor conținutul pastoralei Sfântului Sinod emisă cu ocazia Duminicii Ortodoxiei.

După încheierea slujbei, credincioșii s-au închinat la icoana Maicii Domnului Arătătoarea Căii, așezată în biserica românească din Copenhaga, fiind apoi purtată în procesiune în afara lăcașului de închinare.

„Prin această procesiune cu icoanele împărtașim harul, lumina și frumusețea Ortodoxiei pe aceste meleaguri. Dăm astfel o mărturie de Ortodoxie celor cu care conviețuim în această lume secularizată, în această lume iconoclastă și idolatră, în acestă lume care a uitat chipul lui Dumnezeu și care, prin urmare, uită chipul adevărat și firea adevărată a omului. Prin cinstirea icoanelor, iată, suntem legați de lumea cea nevăzută pe care o mărturisim în Crez, deoarece icoana este o fereastră spre un alt univers, spre lumea cea nevăzută de care aparținem cu adevărat. Necinstirea icoanelor înseamnă orbire duhovnicească, inseamnă o dezicere și o negare a lumii nevăzute, a Împarăției harului”, a  spus ierarhul ortodox român al Europei de Nord.