Deputatul USR Matei Adrian Dobrovie afirmă că România trebuie să se bată pentru drepturile românilor din Serbia, impunând țării vecine această condiție pentru a o sprijini în demersul ei de integrare în Uniunea Europeană.

Parlamentarul a făcut această afirmație în contextul recentelor evoluții pozitive din relațiile dintre cele două țări.

„Începem săptămâna cu vești bune din Serbia. Există câteva evoluții pozitive care ne dau speranța că românii din Serbia de Est vor fi recunoscuți ca minoritate națională și se vor bucura de toate drepturile aferente.


Primul semnal este deblocarea Comisiei mixte interguvernamentale privind minoritățile, prin numirea unui co-președinte din partea Serbiei, în conformitate cu propunerea României - Ivan Boșniak, Secretar de Stat din Ministerul sârb al Administrației Publice și Autoguvernării Locale, lucru pe care l-am cerut în cadrul primei vizite parlamentare făcute în Serbia.

Prin urmare, după multă vreme există disponibilitate pentru dialog. Asta nu înseamnă că problemele majore au fost rezolvate. Este nevoie de recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul țării, și în Serbia de Răsărit. Dreptul la libertatea de religie este unul universal și este legat de criteriile de la Copenhaga pe care Serbia trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la UE, nu de o negociere între Biserica Ortodoxă Sârbă și Română.

De asemenea, minorității române trebuie să i se garanteze accesul la educație în limba maternă. Astfel, limba română ar trebui introdusă ca materie obligatorie în școlile din comunitățile cu un mare număr de români ( 4 ore/ săptămână, în loc de 2 ore). În prezent, nu există nici manuale pentru studierea disciplinei opționale "limba română cu elemente de cultură națională".

Per total, cred că este necesară evaluarea în comisia mixtă a aplicării Protocolului din 2012, prin care Serbia, în calitate de stat candidat la UE, se angajează să acorde minorității române de pe întreg teritoriul ei dreptul la educație în limba maternă, acces la mass-media și serviciu religios în limba română, reprezentare în Parlament. Mi-aș fi dorit ca președintele Iohannis să ridice această problemă în cadrul întâlnirii avute cu președintele Vucici.

În discuțiile cu omologii sârbi, autoritățile de la București trebuie să accentueze importanța principiului reciprocității, dat fiind că România este un exemplu la nivel european în materie de protecție a minorităților naționale și acordă acestora reprezentare în Parlament, dreptul la educație în limba maternă, la serviciu religios și acces la mass-media. Totodată, statul sârb trebuie să renunțe la divizarea artificială între minoritatea română și cea vlahă.

România trebuie să sprijine Serbia în procesul de aderare DOAR dacă drepturile etnicilor români sunt respectate pe tot teritoriul Serbiei. În caz contrar, România trebuie să invoce nerespectarea criteriilor de la Copenhaga de către autoritățile sârbe. Susținerea necondiționată, după modelul Ponta, este o mare greșeală”, a scris Dobrovie.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews