ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Medicul român Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați de către Protecția Copilului din Finlanda și duși în centre de plasament, a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj extrem de dur la adresa guvernului României.

De când s-a desființat Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, nicio autoritate nu a mai vorbit de ei. 

„Nu înțeleg de ce autoritățile române nu-și protejează cetățenii. Incompetență, delăsare, obiediență, lipsa empatiei….acestea sunt cuvintele care îmi vin în minte. Treziți-vă, oameni buni! Este adevărat că minorii nu au drept de vot, dar totuși, au și ei niște drepturi…”, a scris Camelia Smicală pe Facebook.

Autoritățile române ar putea lua exemplu de la cele italiene. După moartea micului Alfie Evans, un senator italian a cerut o investigație și chemarea ambasadorului britanic la Ministerul de Externe italian, deoarece micuțul devenise între timp și cetățean italian.

Pe data de 16 mai 2015, Maria și Mihai au fost ridicați din familia lor de către Lastensuojelu, echivalentul finlandez al Barnevernet-ului norvegian.

S-au bucurat de „protecția” serviciilor sociale până pe 21 decembrie 2015, când au fost returnați familiei, sub motivația oficială că acasă este cel mai bun loc pentru ei.
 
Pe 16 mai 2016, copiii au fost din nou luați cu forța în custodia Lastensuojelu, de data aceasta în fața școlii, în văzul profesorilor și al colegilor. La scrisorile și plângerile formulate de profesorii consternați de această măsură, Lastensuojelu oferă un răspuns scurt și categoric prin transferarea copiilor în alte școli.

Deși există nenumărate dovezi care arată că Maria și Mihai sunt extrem de afectați de separarea de familie, Lastensuojelu susține că acționează în conformitate cu principiul numit „interesul superior al copilului”, iar copiii sunt beneficiari ai sistemului.