ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cristi Corobană, un IT-ist român care se ocupă cu transmisiile TV pentru Parlamentul European, a realizat un proiect prin care dorește să reconecteze diaspora la țară, „ca să nu se mai sinucidă copiii de dorul mamelor plecate”.

Cristi Corobană și asociația Freedom Smile, au organizat un maraton literar prin Europa.

Acesta a vorbit despre implicarea ambasadorilor români în Europa și a criticat neimplicarea lui Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, într-un proiect pe care alții l-au sprijinit cum au putut mai bine. 

„Hai să vă povestesc cum stă treaba cu ambasadorii români în Europa. Pentru a promova cauza copiilor semiorfani - cu părinții plecați prin lume, majoritari în România rurală, am deschis acum 2 ani programul city break cu scriitori. Cu mâna întinsă, cu bani de acasă, cu donații și bartere cu mult sprijin Polirom și Tarom. Am căutat scriitori contemporani care au scris despre problemă și i-am invitat la Bruxelles, Paris, Luxemburg, Chișinău, Milano, Madrid și cel mai recent Londra.

Chestiuna este una reală și tare dramatică. Nu avem statistici pentru că statul român, în nebunul lui obicei pune batista pe țambal ascunzând problema sub preș. Dar, toți cei 35 de copii morți de rujeolă anul acesta aveau cel puțin un părinte plecat. Rata abandonului școlar este de 90 % în mediul rural. Fetele devin ținta traficanților de ființe de la 14 ani, iar băieții ajung prin pușcării pentru diferite potlogării. 

La Paris, Luxemburg și Madrid avem super ambasadori. Doamna Dancău în Spania sau domnul Luca Niculescu în Franța ne-au oferit găzdurire, sală pentru întâlnirea cu scriitorii, au făcut managementul invitaților, au adus gustări și suc de protocol, i-au scos la masă după. Ceea ce nu este în Job descriptionul lor, noi având întâlnirile astea pentru popularizarea cărții românești actuale de obicei sâmbăta, când suntem și noi liberi de la joburile unde prestăm ca să facem bani pentru a-i cheltui în beneficiul copiilor de la sate.

La Londra, canci. 7 telefoane, 5 emailuri, două faxuri, intervenție printr-un consilier prezidențial. Nimic, nada, niente. Pe dl Mihalache nu l-am putut trezi. Nu doar că nu a percutat la faptul că îi aducem în casă șapte scriitori români de valoare universală, dar nu îi pasă nici că peste 200 de mii de copii români putrezesc în sărăcie și tânjesc după părinții lor.

Londra este al doilea oraș românesc din lume ca populație activă, după București, cu cel puțin 300 de mii de cetățeni români înregistrați (cu tot cu suburbii) doar în Brent, a cărui bibliotecă ne-a găzduit până la urmă sunt peste 40 de mii. În Iasi, Timișoara și Cluj sunt peste 300 de mii de locuitori, dar jumătate sunt copii și vârstnici... 

Tocmai de aceia, când am prezentat scriitorii am păstrat un moment de reculegere în memoria Andreei Cristea, românca de 30 ani ucisă în atentatul terorist de la Londra, în Martie 2017. Nici atunci ambasadorul nu și-a stricat weekendul, că doar nu poate să o învie el, nu ? Nu mă așteptam să și-l strice nici acum, dar măcar un reprezentant al Ambasadei să trimită, au fost cei mai importanți romancieri români acolo, un traducător al literaturii române (Philip O Chaillaghn) cu referințe foarte bune în New York Times pentru traducerea lui Sebastian, iar Ioana Băețica și-a lansat în premieră mondială romanul Schije. Care rivalizează cu cărțile luI Franzen. 

Cam asta e situația, noi facem prin mijloace modeste proprii și personale, statul englez ne pune la dispoziție o sală, într-o bibliotecă amărâtă, lângă alți papuași ce citeau sau stăteau pe net. Iar statul român nu își mișcă fundul pentru că e week-end și are alte priorități. Așa a pierdut Ambasada României 20 de cărți cu autograf pe care Polirom ni le dăduse pentru românii din Londra. Le-am donat la biblioteca britanică. Deci tovărașul Mihalache, du-te acasă! Cu tot cu președintele care te-a numit și te tot protejează!”, a scris Cristi Corobana pe Facebook.