ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul României a desființat, prin ordonanță de urgență (OUG), Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, informează un document descoperit de siteul știripesurse.

În locul acestor două instituții, Guvernul a decis înființarea unui Departament pentru Românii de Pretutindeni „structură fără personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, prin preluarea activității în domeniul românilor din diaspora și a structurilor specializate în acest domeniu de la Ministerul Românilor de Pretutindeni, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Institutul Limbii Române, care se desființează”.

Atât Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, cât și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, aveau ca obiect de activitate sprijinirea comunităților de români din comunitățile istorice din jurul țării, dar și pe cei din diaspora.

Institutul Limbii Române a fost o instituție creată prin Hotărâre de Guvern, în 1999, ce avea ca misiune promovarea limbii și culturii române în străinătate prin intermediul educației și se afla în subordinea Ministerului Educației Naționale.

În 2018, românii din străinătate au mai primit o lovitură, după ce Institutul Cultural Român a desființat, prin comasare, Direcția „Românii din afara granițelor”
 
Conform datelor oficiale ale, acum defunctului, Minister al Românilor de Pretutindeni, în afara granițelor trăiesc 9,7 milioane de români: 4,1 în comunitățile istorice și 5,6 în diaspora.

Acum, aceștia vor fi reprezentați de un singur Departament fără personalitate juridică. Situația este cu atât mai gravă cu cât românii din Ucraina se află în pericol grav de dispariție, după adoptarea noii legislații de către Kiev, situația nefiind mai roză nici pentru românii din Serbia, Bulgaria, Albania sau Grecia.
 
Totodată, Guvernul a creat Departamentul pentru Relația cu Basarabia, structură aflată în subordinea directă a Premierului.