ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Motto: „Istoria Neamului Românesc n-a fost decât o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie. Ne-am alcătuit într-un uragan și am crescut în vifor. Popor de frontieră, luptam și muream pentru toți. Muream, mai ales, plătind miopia și neghiobia altora.” ( Mircea Eliade – „Teroarea istoriei” și destinul României).
 
Românul Serghei Guvir, în vârstă de 24 de ani, care servea ca grănicer în Armata Ucrainei, a murit pe 28 septembrie 2017, în războiul din regiunea Donbass, din estul Ucrainei, anunță Anatol Popescu, unul dintre liderii comunității românești din țara vecină.

„SERGHEI GUVIR, nascut in 1993, etnic român, grănicer, pe care acasă îl așteptau părinții și soția însărcinată și-a dat viața pentru integritatea statului, care deznaționalizează școala odinioară cu predare integrală în limba română din localitatea sa de baștină, unicul sat cu populație majoritară românească din raionul Cetatea Albă”, a scris Anatol Popescu.

Serghei Guvir este a doua victimă românească din satul Vădeni-Moldova/Krutoiarovka din raionul Belgorod-Dnestrovski (Cetatea Albă), după ce acum doi ani a decedat în același conflict Mihai Cabac.

Potrivit lui Popescu, peste 20 de tineri români din Basarabia istorică (sudul Basarabiei) au fost victime ale războiului ucraineano-rusesc. Un alt tânăr român din satul Vădeni-Moldova este cercetat de autoritățile militare ucrainene pentru că a refuzat să se prezinte la încorporare.

La începutul conflictului din Estul Ucrainei, comunitatea românească din Bucovina de Nord a protestat pentru încorporarea tinerilor în armata țării vecine, considerând că nu este războiul său.

Acum câteva săptămâni, președintele Poroșenko a promulgat noua lege a învățământului, care prevede eliminarea învățământului în limba maternă pentru minoritățile naționale. În urma protestelor vehemente, venite mai ales din Ungaria, Ucraina a intrat în negocieri cu România și celelalte țări afectate de decizie pentru a îmbunătăți situația.