ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul copiilor familiei Bodnariu, rapiti de "sistem" din sanul familiei care le-a dat nastere, ne-a trezit parca la o alta realitate. Unii am ramasi surprinsi sa auzim ca asa ceva se poate intampla in partea "civilizata" a lumii.

Surprinderea noastra a crescut atunci cand am aflat ca acesta nu este un caz izolat: mai multi parinti aflati intr-o situatie asemanatoare au indraznit sa-si faca public cazul, incurajati fiind de reactia de sustinere a familiei Bodnariu de catre opinia publica. Finalul fericit al cazului din Norvegia ar trebui sa ne intareasca speranta ca lupta acestor familii nu va fi in zadar si va constitui jurisprudenta care ar putea pune capat abuzurilor de acest gen.

Un astfel de caz este acela al familiei romanilor Florin Barbu și Claudia Racolta, stabilita la Londra, care si-au vazut copiii, Diana (8 ani) și Andy (5 ani), dati in adoptie fortata (adoptie fara acordul parintilor; un concept recunoscut doar de jurisdictia catorva tari, nerecunoscut de Romania) acum cateva luni. La data de 13 mai 2016, Centre Family Court din Marea Britanie a propus ca minorii Andy si Diana, cetățeni români, să fie dați în adopție.

Copiii au fost preluați de la familia naturală de serviciile sociale britanice din cadrul Consiliului Local Haringey în data de 12 martie 2014, iar în data de 22 decembrie 2014, în urma unei anchete sociale și a unui proces, Central London Civil Justice Centre a decis că cei doi copiii pot fi dați spre adopție. Decizia din decembrie 2014 a survenit ca urmare a unor certuri dintre părinții naturali ai copiilor și a unor violențe între aceștia (care s-au și despărțit ulterior).

Pentru a protesta față de această decizie, tatăl, Florin Barbu, a  fost  în  greva  foamei  în  perioada  17 mai-3  iunie 2016, in  fata Curții Europene a Drepturilor Omului (Strasbourg) după ce anterior ( la finalul luniii februarie a.c.) a făcut greva foamei în fața Parlamentului European la Bruxelles. Părinții naturali au cerut întoarcerea copiilor in familie iar, dacă aceasta nu era posibilă, au propus sa fie dați în grija bunicului matern în România (care a fost deja evaluat de autoritatea de protecție a copiilor) sau sorei tatălui, care locuieste în Spania.


Cu toate acestea, curtea a recomandat adopția de către persoanele care au avut în plasament copiii. Decizia de adoptie fortata a fost mentinuta de Family Court din Marea Britanie care, prin hotararea din 20 iunie 2016, a respins astfel patru propuneri de intoarcere a copiilor in cadrul familiei biologice romane.


Lupta pentru ca Andy si Diana sa revina in familia lor naturala (chiar si cea extinsa) continua insa. Decizia din 20 iunie mai poate fi atacata la o instanta superioara in Marea Britanie. Apoi, mai este doar posibilitatea de a merge la Strasbourg pentru a ataca hotararile instantelor britanice la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, fiindca solutia aleasa de autoritatile britanice contravine Conventiei  privitoare la drepturile copilului adoptata de Natiunile Unite la 20 noiembrie 1989. Conform articolului 20, paragraful 3, atunci cand autoritatile cauta solutii de protejare a copiilor, trebuie sa tina cont de necesitatea unei continuitati in educatia copiilor si de radacinile etnice, religioase, culturale si lingvistice.

Aceasta lupta insa nu poate fi dusa de unul singur. De aceea, multi oameni s-au alaturat cauzei lui Florin Barbu, mai ales in ultimele luni.

Sambata, 9 iulie, a fost organizat in Bruxelles un protest pentru cauza acestor copii si a altora cu aceeasi soarta (Protest pentru copiii BARBU la BRUXELLES). Filmul protestului poate fi urmarit aici.

Patriarhia Romana si-a aratat sustinerea printr-un comunicat de presa (Apel pentru revenirea celor doi copii români din Londra la familia lor naturală).

Pentru a salva acesti copii si a-i aduce in sanul familiei este nevoie de ajutorul tuturor, dupa cum poate fiecare. Rugaciune, comunicare, interventia statului roman, asistenta juridica si, nu in ultimul rand, ajutor financiar. Din primavara anului 2016, un avocat specializat in dreptul familiei in Marea Britanie s-a implicat in apararea cauzei copiilor Andy si Diana. Cheltuielile au ajuns pana acum la aproximativ 15000 de lire (numai pentru asistenta juridica). Taxele de recurs in Marea Britanie sunt foarte ridicate, iar asistenta juridica este, de asemenea, costisitoare.

 Avand in vedere cheltuielile foarte ridicate pentru ca actiunea juridica sa poata continua, este mare nevoie de ajutor material. In acest sens, Florin Barbu a deschis urmatoarele conturi:


Cont Raiffeisen Bank (Lei - RO)
IBAN: RO 03 RZBR 0000 0600 1871 9108
BIC: RZBRROBU

Cont Raiffeisen Bank (Lei - EURO)
IBAN: RO 46 RZBR 0000 0600 1871 9110
BIC: RZBRROBU

Cont Santander Anglia (Lire)
IBAN: GB 83 ABBY 0901 2851 1512 22
SWIFT Code: ABBYGB2LXXX
UK Sort Code: 09-01-28

Cont PAYPAL: europa2002nl@yahoo.com