ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Kiev, marți, urma să aibă loc Forumul minorităților naționale din Ucraina, numai că la scurt timp de la începerea evenimentului naționaliștii ucraineni l-au blocat, chiar în timp ce vorbea reprezentantul românilor, Ion Popescu. 

Sesiunea era transmisă în direct la Bruxelles, iar parlamentarii europeni au avut ocazia să vadă în direct care este nivelul civilizației și democrației în Ucraina.

Acest atac vine în contextul în care noua Lege a educației din Ucraina interzice practic predarea în limba română, fapt care, din păcate, nu a dus decât la reacții fără substanță din partea autorităților de la București, conform bucpress.eu.

O relatare de la fața locului face jurnalistul Vitalie Zâgrea, redactor șef al Radio Ucraina Internațional, care a postat pe Facebook detaliile incidentului.

„În timp ce Președintele Comunității Românești din Ucraina dr. Ion Popescu își exprima nemulțumirea legată de noua Lege a Educației din Ucraina, care le ”restrânge” drepturile românilor din această țară să-și facă studiile în limba maternă, naționaliștii ucraineni au intrat în sală și au insistat să întrerupă ședința Forumului, smulgând microfonul din fața reprezentantului comunității românești din Ucraina.

Ședința forumului era transmisă în direct la Bruxelles, unde parlamentarii europeni urmăreau cu atenție discuțiile reprezentanților minorităților naționale din Ucraina. Și în sala de ședințe erau prezenți parlamentari ucraineni și deputați europeni, care au rămas șocați de haosul creat și de situația instabilă din Ucraina.

Într-adevăr minoritățile naționale din această țară se află în mare pericol. Se vede din imaginile surprinse că populația majoritară e gata să-i sugrume pe cetățenii de altă etnie din Ucraina. Reprezentanții din țările prezente din jurul Ucrainei la acest Forum s-au convins până la urmă că anume această Lege a Educației a creat haosul în țară dezbinând acest popor și vărsând ură pe minoritățile naționale din această țară... " , a scris Vitalie Zâgrea.

Până acum, în acest caz atât Ministerul român al Afacerilor Externe, cât și președinția României, care are în ogradă politica externă, nu au avut vreo reacție la umilința la care au fost supuși românii la Kiev.