ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii au cumpărat biserica în 2014 din banii lor, lăcașul de cult fiind sfințit de curând. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord.

Până acum, românii ortodocși din orășelul suedez Jönköping mergeau duminica la slujbă în diferite locuri inchiriate. Acum doi ani au pus mână de la mână și au cumpărat o biserică, doar a lor, Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul și Paisie de la Neamț”. I-au ajutat  Preasfințitul Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord și părintele lor paroh, Teodor Băncilă.

Unii români au făcut chiar credite la bănci, potrivit stiridiaspora.com, pentru a ajuta la ctitorirea lăcașului de cult. Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Macarie Drăgoi, le-a spus enoriașilor după slujba de sfințire că este fericit că au reusit sa iasă din locurile improvizate și că biserica a fost achiziționată cu mari jertfe, iar preotul paroh le-a mulțumit pentru donații.

În orașul Jönköping locuiesc aproape o mie de români. Pentru ,,ei biserica este un factor social important, un refugiu, o casă, primul lucru pe care îl caută într-o țară străină".