ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Sarmale, burduf, mici, halva. Ce sunt aceste nume străine? Câteva dintre produsele pe care poți să cumperi dintr-un magazin special care se află în cartierul Madonnella din Bari.” Așa începe reportajul jurnalistei Marianna Colasanto despre „Ca la mama acasă” („A casa della mamma”), publicat pe site-ul barinedita.it

Magazinul alimentar în care jurnalista din Italia a intrat de curiozitate vinde în Bari, din 2009, doar produse românești.

Interiorul magazinului este în stil folcloric, sunt steagurile României, afișe publicitare agățate de perete și capete de animale sălbatice împăiate, scrie jurnalista italiancă, neuitând să pomenească în articol și de „țara lui Dracula”. 

Ciprian, proprietarul magazinului, are 32 de ani și provine din Piatra-Neamț. Cum i-a venit ideea acestei afaceri? „Sunt circa două mii de români rezidenți în oraș”, spune el, citat de Gazeta Românească. „Sunt oameni obișnuiți să mănânce într-un anumit fel și care și în Italia și-ar dori să guste în continuare produsele cu care au crescut. Așa a venit decizia de a deschide un magazin specializat.”

Soția lui Ciprian, Michela, îi descrie jurnalistei câteva dintre produsele vândute. Adevărata particularitate a micului magazin sunt mezelurile, precum micii („cârnați din porc și vită”, precizează italianca) și tochitura. „Aceasta din urmă este făcută cu bucăți de porc”, spune Michela. „Porcul este foarte folosit în România, însă are un gust diferit de cel care se găsește în Italia, fiindcă animalele sunt crescute la țară și li se dă o hrană mai puțin industrială”.

Marianna Colasanto scrie în articolul ei, înscris în categoria „povestea unor curiozități”, despre tot ceea ce i se pare deosebit în magazinul românesc. 

De pildă, tochitura, care „se prezintă într-un ambalaj de plastic din care se întrevăd bucăți de cârnați prefierți ce apoi se prăjesc și se mănâncă alături de mămăligă și burduf ras, brânză tipic românească. 

Printre produse e și peștele, în special afumat, precum macroul, «un pește pe care nu l-am văzut niciodată în Italia și care este foarte apreciat de clienții noștri care provin din Giorgia», spune proprietara.

O altă particularitate a bucătăriei românești sunt sarmalele. Este vorba de o rețetă foarte elaborată, sunt făcute din rulouri de carne tocată, orez și condimente, învelite în foaie de varză sau de viță, vândute de Ciprian deja ambalate. Sarmalele de fapt sunt o rețetă tipic românească, după cum ne explică o clientă româncă tocmai intrată în magazin, care se pregătește să cumpere ingrediente, pentru a le pregăti acasă. «Pentru sarmale se folosesc foi de varză în saramură care se vând numai în acest magazin. Varza românească se lasă să crească mai mult și foile sunt mai mari și compacte, dar și mai gustoase.»

Michela arată cu mândrie butoaie mari cu murături și legume întregi în oțet, care se pot folosi pentru micul dejun. «Dimineața mâncăm sărat, afirmă ea. În special cei care muncesc la câmp trebuie să se hrănească în mod substanțial, de exemplu cu salam, murături și pâine.»

După ce ne-a ilustrat deliciile sărate ale bucătăriei românești, a sosit momentul să trecem la dulciuri. Michela deschide o cutie cu halva, un dulce pe bază de semințe de floarea soarelui de culoare bej ce pare o bucată de pastă compactă. Gustăm o felie și are un gust foarte intens ce amintește de cel al caramelelor cu lapte. «Îmi aduce aminte de copilărie – spune femeia – când trăiam la țară, și halvaua era o specialitate ce se găsea numai la oraș. Să reușesc să o mănânc aici la Bari, mă face să simt mai puțin nostalgia legată de acasă.»”