O nouă înregistrare cu românul răpit în Burkina Faso. Acesta roagă statul român să îl SALVEZE. Reacția oficială a MAE

ACTUALIZARE 10:00 Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, într-un comunicat de presă, la mesajul video transmis de Iulian Gherghuț, românul răpit în aprilie 2015 de jihadiștii grupării Al-Mourabitoune.
Ionuț Vâlcu, purtător de cuvânt al MAE, a precizat pentru Digi24 că „celula de criză a continuat să existe din momentul în care cetățeanul a fost răpit”.
„Important e faptul că în acest moment video poate confima că respectivul cetățean este în viață și într-o stare bună”, a punctat el.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că MAE „colaborează cu partenerii internaționali din zona respectivă. Noi nu avem ambasadă în Burkina Faso, însă în colaborare cu partenerii internaționali și autoritățile din Burkina Faso colaborăm pentru găsirea unei soluții și eliberarea cetățeanului român”.
„Având în vedere sensibilitatea cazului, preferăm să fim discreți tocmai pentru a nu afecta acțiunile de pe teren”, a declarat Ionuț Vâlcu.
Comunicatul MAE:
„Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea la data de 31 octombrie 2016 a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguț. În prezent se fac verificări privind autenticitatea înregistrării. Având în vedere specificul acestei operații, procedurile de verificare pot să dureze.
Celula de criză interinstituțională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spațiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen.
Celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanență pentru gestionarea situației.
Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spațiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific și sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauția.
Informații suplimentare:
Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso, convocată la data de 4 aprilie 2015 (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administrația Prezidențială), este constituită conform "Metodologiei de comunicare și acțiune pentru instituțiile cu responsabilități în gestionarea situațiilor de atacuri teroriste în care sunt implicați cetățeni români aflați în afara teritoriului României" (aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013).
Împreună cu MAE, care acționează pe toate canalele diplomatice disponibile și gestionează activitatea de comunicare, autoritățile române competente în domeniul securității naționale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetățeanului român. Fiecare instituție acționează cu instrumentele și metodele specifice de acțiune, conform competențelor.”
Știre inițială
Iulian Gherguț a fost răpit în data de 4 aprilie 2015 când se afla în Burkina Faso de către membrii grupării teroriste al-Mourabitoune, iar luni ostaticul român a apărut într-o nouă înregistrare video, scrie Le Monde.
În noua înregistrare, românul poartă barbă, vorbește franceză și menționează faptul că video-ul a fost filmat în data de 21 septembrie. Mesajul românului se îndreaptă către familia sa, dar mai ales către guvernul României să îl ajute. El spune ca stare lui de sănătate este bună, că se gândește la familia lui, scrie AFP.
„Mă numesc Iulian Gherguț, suntem în 21 septembrie 2016, am fost luat ostatic pe 4 aprilie 2015 la Tambao de către gruparea Mourabituone. Starea mea de sănătate este bună, îi cer familiei mele, în special tatălui meu George, mamei mele Cecilia, soției mele Mihaela și tuturor fraților și surorilor să găsească o soluție împreună cu guvernul României ca să fiu eliberat. Vă transmit că mă gândesc la voi în permanență. Iar ultimul mesaj e pentru guvernul României, pe care-l rog să facă tot posibilul să mă elibereze, ca să mă întorc pe cât de repede posibil alături de familia mea și în țara mea”, a fost mesajul românului.
Imaginile au fost făcute publice de către SITE, un centru american de monitorizare a site-urilor jihadiste.
Prima înregistrare video, care durează mai puțin de un minut, a fost primul semn de viață al ostaticului român, de la răpirea sa, la 4 aprilie 2015, în apropierea unei mine de mangan din Tambao.
În imaginile din 2015, Iulian Gherguț poate fi văzut înconjurat de trei bărbați înarmați. Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Victor Roncea: TURUL 2 ÎNAPOI SE ȚINE PE 4 MAI 2025

Nikola Tesla era istro-român și fiu de preot ortodox - Mărturiile lui Henri Coandă. 82 de ani de la moartea marelui savant româno-sârb (7-8 ianuarie 1943). Firma lui Elon Musk îi poartă numele

Am repornit motoarele! ACTUALIZARE și MULȚUMIRI! Problemele ActiveNews: 20.000 de articole dispărute. Ținta Covid

7 ianuarie: Nașterea Domnului, în lumea ortodoxă pe stil vechi. Un mesaj Mitropolitului Basarabiei

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

Mária Berényi: GOJDU
Recomandările noastre
Secțiuni: Români în lume
Locații: Burkina Faso
Subiecte: Român răpit
Organizații: Guvernul României
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)