ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Andreea și Roberto Cruz - ea cetățean român, el cetățean spaniol – vor face două luni de închisoare în Norvegia, după ce au pierdut un proces în care au fost acuzați de violențe asupra celor doi copii.

 Acum câteva luni, ActiveNews a scris despre povestea familiei Avrămescu Cruz - doi soți cu dizabilități auditive - ai căror copii, luați de Barnevernet, nu s-au întors acasă nici măcar după ce instanța a dat câștig de cauză părinților. Andreea trăgea un semnal de alarmă la vremea respectivă, după ce a primit înștiințare că a fost deschisă împotriva sa procedura expulzării. Motivul invocat de Poliție? Presupunerea că există „circumstanțe personale care reprezintă o amenințare reală, imediată și suficient de gravă împotriva considerentelor sociale de bază”.

Revenind în prezent, Andreea se va prezenta la penitenciar pe 28 iulie. Soțul ei a fost, susțin rudele, încarcerat în seara zilei de 4 iulie. În esență, situația devine tot mai dramatică: micuții au fost separați și de părinți, și unul de celălalt, mama și tatăl intră în pușcărie, mama ar putea fi ulterior expulzată, iar o decizie a instanței, defavorabilă Barnevernet, nu a mai fost aplicată.

Copiii, Roberto și Adrian Cruz, au fost luați de lângă părinții lor pe 19 martie 2014, după ce ar fi povestit la grădiniță că au fost bătuți acasă, context în care, ulterior, pe numele soților Avrămescu Cruz au fost deschise două procese: unul privind îngrijirea copiilor, altul penal, pentru acuzația de violență asupra acestora. 

În primul proces, instanța a decis, în luna ianuarie 2015, că nu există motive pentru ca băieții, în vârstă de cinci, respectiv șase ani, să fie luați din sânul familiei. Cu alte cuvinte, că decizia Barnevernet de a-i separa pe copii de părinți nu a fost întemeiată. În pofida acestui lucru, familia nu a mai fost reunită niciodată.

Acum, în urma celui de-al doilea proces, soții Avrămescu-Cruz vor intra, câte două luni fiecare, după gratii. Miercuri, Andreea Cruz a reușit să își vadă copiii, la scurta întâlnire lunară pe care i-o permit autoritățile de când au despărțit-o de ei. "Îmi este greu. M-au întrebat unde e tata, iar eu ce să le zic, la închisoare?", a declarat aceasta pentru Digi24.ro

Cazul Andreei este încă și mai special. Pe numele ei, autoritățile norvegiene au deschis o procedură de expulzare înainte chiar ca acest proces să fi ajuns la final, fapt confirmat pe parcurs și de Ministerul Afacerilor Externe de la București. 

În familia din România a Andreei Cruz, durerea crește. „Prima dată li s-a dau dat cinci luni de închisoare în penitenciar, pedeapsă care apoi a fost redusă la două luni. Amenda pe care o aveau inițial de plătit, 3.000 de coroane de persoană, a fost redusă la 3.000 pentru amândoi. Ginerele meu s-a prezentat în 4 iulie la penitenciar pentru a-și ispăși pedeapsa de două luni, fiica mea se va prezenta în 28 iulie”, explică tatăl româncei, Constantin Avrămescu.

Stabilit în Craiova, bărbatul susține că a cerut constant autorităților române sprijin pentru a obține cel puțin dreptul de a-i crește el și soția sa pe cei doi nepoți.

E greu însă de spus în ce măsură această speranță este și realizabilă, în condițiile în care micuții Roberto și Adrian nu au fost reuniți cu părinții biologici nici după ce aceștia din urmă și-au câștigat dreptul în instanță.

„Noi am încercat și am făcut demersuri pentru preluarea nepoților de către noi, bunicii. La 1 iulie, anul acesta, am înțeles că s-a dat o lege în Norvegia ca rudele de gradul I să poată adopta acești copii. Vă dați seama, este o durere mare, mare, fiind singurii nepoți, să nu putem să îi strângem în brațe, să îi avem alături. Eu aș fi în stare, dacă asta vrea guvernul norvegian, să stau cu ei. Altă durere e că acești copii sunt despărțiți, sunt la familii diferite”, încheie Constantin Avrămescu.