ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Stația de metrou Cumana din Napoli a fost denumită „Petru Bîrlădeanu”, după numele acordeonistului român ucis de un glonte rătăcit al clanului Sarno, informează www.gazetaromaneasca.com.

Tânărul muzicant român a fost asasinat în timpul unei așa-numite acțiuni camorristice numite «stesa» (când tineri înarmați pe motociclete își marchează supremația, trăgând în aer pe străzile controlate de clan). În urmă cu 7 ani, la 26 mai 2009, tineri din clanul Ricci-Sarno au organizat o astfel de acțiune, pentru a-i intimida pe locuitori și membrii clanului adversar Mariano. Au fost trase focuri de armă în rafală, iar  unul dintre gloanțe l-a lovit mortal pe Petru. Acordeonistul s-a stins în brațele soției sale.

Din 18 februarie 2010, acordeonul lui Petru, străpuns de un glonte, a fost expus într-o vitrină, la intrarea în stația Cumanei din Montesanto la Napoli. Pe placa așezată sub tastele de sidef scrie: „Petru Bîrlădeanu își câștiga traiul cântând în vagoanele metroului. Pe 26 mai 2009 a fost ucis de un glonț rătăcit, tras de un clan camorrist. Numai conștiința vigilentă a cetățenilor poate opri barbaria umană. Să nu-l uităm pe Petru.”

În ianuarie 2015, Curtea de Casație a pronunțat trei condamnări definitive pentru Marco Ricci și Maurizio și Salvatore Forte, acuzați că au comandat și executat acțiunea din 26 mai 2009. Aceștia au primit câte 30 de ani de închisoare.

De săptămâna trecută, stația Cumana di Montesanto poartă numele acordeonistului ucis. La ceremonie de inaugurare organizată de oficialitățile italiene nu a participat niciun reprezentant al comunității sau al autorităților române.