ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia Parlamentului Ucrainei de a modifica legea învățământului, astfel încât minoritățile naționale să nu mai poată studia în limba maternă,  a născut reacții puternice...în alte țări. În Ungaria, Guvernul de la Budapesta a luat atitudine, la fel și la Chișinău.

La București, reacția Executivului a fost firavă, iar în Parlament doar câțiva aleși au luat poziție față de situația românilor din Ucraina: deputații Daniel Gheorghe (PNL), Matei Dobrovie (USR) și Constantin Codreanu (PMP).

Iată însă că societatea civilă nu uită de frații din Bucovina de Nord, Herța și Sudul Basarabiei. Alianța pentru Centenar, o coaliție informală formată din peste 100 de organizații non-guvernamentale, organizează sâmbătă 11 septembrie un protest în fața Ambasadei Ucrainei din București.

Românii sunt așteptați, sâmbătă, 16 septembrie pe Bulevardul Aviatorilor, numărul 24, pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu frații noștri din provinciile istorice aflate în componența Ucrainei. Despre eveniment puteți găsi mai multe informații pe facebook, aici.

Iată ce scria istoricul George Damian despre situația românilor din Ucraina:

„În Ucraina se desfășoară de mai bine de 25 de ani un adevărat masacru al școlilor românești al căror număr scade de la un an la altul. Conform recensământului din 2001 în Ucraina trăiesc 150.989 români și 258.619 moldoveni – o separare menținută cu insistență de guvernul de la Kiev. Vorbitorii de limbă română din Ucraina sunt concentrați în regiunea Cernăuți (181.780 dintre care 114.521 români și 67.258 moldoveni, majoritari în 86 de localități), regiunea Odessa (124.475, dintre care 700 declarați români, restul mNoua lege a educației din Ucraina reprezintă încheierea unui ciclu: după lichidarea treptată a școlilor românești, după extinderea accelerată a predării în limba ucraineană a venit și pasul final – interzicerea treptată a predării în limbile minorităților naționale.oldoveni, majoritari în 28 de localități) și regiunea Transcarpatia (32.668 români, majoritari în 10 localități)”.


”În prezent pentru cele 86 de localități majoritar românești din regiunea Cernăuți funcționează 63 de școli cu predare în limba română și 19 școli cu predare mixtă, româno-ucraineană. Pentru cele 28 de localități majoritar românești din regiunea Odessa funcționează 3 școli cu predare în limba ”moldovenească” și 15 școli cu predare mixtă. În regiunea Transcarpatia există pentru cele 10 localități 9 școli cu predare în limba română și 2 mixte. [...] Noua lege a educației din Ucraina reprezintă încheierea unui ciclu: după lichidarea treptată a școlilor românești, după extinderea accelerată a predării în limba ucraineană a venit și pasul final – interzicerea treptată a predării în limbile minorităților naționale”, a conchis George Damian.