Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord se află, în aceste zile, în comunitățile românești din Peninsula Iutlanda, în nordul Regatului Danemarcei. Înconjurat de preoții și diaconii slujitori, ierarhul a săvârșit mai multe slujbe, informează site-ul Episcopiascandinavia.se.
 
Astfel, vineri seară, 9 martie 2018, de sărbătoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, Preasfințitul Macarie a slujit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite în biserica parohiei românești din Herning Ikast.
 
Sâmbătă, 10 martie ierarhul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și Pomenirea celor adormiți în Mănăstirea românească „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț” din Ikast.
 
Sâmbătă după amiază Preasfințitul Macarie a vizitat comunitatea din Ebsjberg, slujind Taina Sfântului Maslu în noua biserică a parohiei românești din oraș. 

Duminică 11 martie, a 3-a din Post, a Sfintei Cruci, ierarhul român a slujit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în biserica parohiei românești din Vejle Kolding. Referindu-se la semnificațiile pericopei evanghelice din această zi, Preasfințitul Macarie a abordat problema suferinței și a necazurilor. „Îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos de a ne lua crucea și a urma Lui nu este o chemare gratuită la chin, ci este o revelație, o așezare pe calea mântuirii, deoarece calea mântuirii este calea Crucii. Prin puterea crucii, în vechime, strămoșii danezilor, vikingii, au fost îmblânziți și au trăit acest flux de har care i-a transformat și i-a adus la umbra Crucii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Din nefericire, în aceste vremuri din ce în ce mai secularizate, acest val al creștinismului a intrat în reflux, iar cei cu care conviețuim în aceste ținuturi s-au îndepărtat, din nefericire, de crucea Mântuitorului Iisus Hristos. De aceea, atunci când am ridicat crucea  Domnului în cel mai nordic punct al Scandinaviei (acolo unde se agață harta lumii în cui), am spus: - Europa stă sau cade în măsura în care atârnă de crucea lui Hristos!”

După încheierea Sfintei Liturghii, ierarhul român a binecuvântat credincioșii din Vejle Kolding și a împărțit, după obicei, daruri celor mici și adulților. 

Cu prilejul acestor slujiri misionare, Părintele Episcop Macarie a spovedit și încurajat duhovnicește credincioșii din comunitățile vizitate.
 
 
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews