ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Între 25 și 26 mai, PS Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe a Europei de Nord, a călătorit în arhipelagul norvegian Svalbard, la șase sute de kilometri depărtare de țărmul continental, în largul Oceanului Arctic.
 
Ierarhul român, înconjurat de preoții Andrei Pop și Dumitru Chiorbeja din Norvegia, a săvârșit prima Sfântă Liturghie în limba română de Moșii de Vară în capitala Longyearbyen din Arhipelagul Svalbard, pomenind pe cei adormiți din neam în neam și pe eroii care au făcut posibilă Marea Unire de acum o sută de ani. 
Cu acest prilej, Părintele Episcop Macarie a spus: 

„Am ajuns, cu voia lui Dumnezeu, în Arhipelagul Svalbard, unde am săvârșit prima Sfânta Liturghie ortodoxă și am înălțat tricolorul românesc aici, la sute de kilometri  distanță de coasta continentală în largul Oceanului Arctic. În așteptarea Pogorârii Sfântului Duh, ne rugăm Celui ce este pretutindeni și pe toate le împlinește să apropie depărtările care ne despart, să topească ghețușul care a cuprins inimile noastre și să lumineze întunericul care ne învăluie pe toți. 
 


Ne gândim cu durere și dragoste la soarta întregii Europe, dar, mai cu seamă, la soarta țării noastre în aceste vremuri cu adevărat de răscruce pe care le traversăm, vremuri ale cernerii ce se cer răscumpărate cu jertfă până la capăt.” a mai spus episcopul ortodox român al Europei de Nord. 

În Duminica Rusaliilor din 27 mai 2018, Părintele Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie unită cu Vecernia plecării genunchilor în biserica parohiei românești din orașul Bergen de pe coasta de vest a Norvegiei. La final, Preasfințitul Macarie a binecuvântat credincioșii prezenți la biserică, a dăruit cadouri celor mici și a întărit duhovnicește părinții acestora. Pentru a doua zi de Rusalii, 28 mai 2018, Părintele Episcop Macarie va cerceta alte comunități de români din Norvegia, slujind Sfânta Liturghie în biserica românească din fiordul Haugesund.
 
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews