La Praznicul Înălțării Domnului, joi, 6 iunie 2019, PS Episcop Macarie Drăgoi al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie în mica parohie românească din orașul Visby, în insula suedeză Gotland, informează siteul oficial al Episcopiei.

După slujbă, a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru eroii neamului, iar cu acest prilej Preasfințitul Macarie a spus:

„Biserica noastră a dedicat prăznuirea de astăzi tuturor eroilor, tuturor celor care s-au dovedit a fi verticali, tuturor celor care au murit în picioare pentru că aveau de apărat o țară, o Biserică și un neam. Tuturor celor care au dat mărturia Adevărului într-o mare a minciunii, tuturor celor care și-au pus sufletul pentru crezul lor și pentru neamul lor. De aceea, mă simt îndatorat să vă citesc o poezie găsită în ranița unui soldat român căzut la datorie, pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial:

Nu plânge, Maică Românie, 
Că am să mor neîmpărtășit! 
Un glonț pornit spre pieptul tău, 
Cu pieptul meu eu l-am oprit... 

Nu plânge, Maică Românie! 
E rândul nostru să luptăm
Și din pământul ce ne arde
Nici o fărâmă să nu dăm! 

Nu plânge, Maică Românie! 
Pentru dreptate noi pierim;
Copiii noștri, peste veacuri, 
Onoare ne vor da, o știm! 

Nu plânge, Maică Românie! 
Adună tot ce-i bun sub soare;
Ne cheamă și pe noi la praznic, 
Când România va fi Mare! ”

Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au primit din partea părintelui episcop cărți de folos duhovnicesc și iconițe.
Insula Gotland se află în Marea Baltică, aparține teritorial de Regatul Suediei și are astăzi aproximativ 60.000 de locuitori care trăiesc mai ales din turism și agricultură.  Această insulă a fost cândva un mare centru comercial al Europei de Nord.