ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a spus la finalul slujbei de Sfântul Vasile din prima zi a Anului Nou că anul ce a trecut a avut „momente înălțătoare de comuniune euharistică”, dar și momente „când anticreștinismul s-a manifestast tot mai agresiv”. De asemenea, ierarhul a mai adăugat că „Semnele vremurilor” nu sunt liniștitoare.

„Iată, am mai trecut pragul unui an după rânduiala civilă. Noi, creștinii, celebrăm un astfel de moment în felul nostru propriu. La trecerea dintre ani petrecem împreună în priveghere, în rugăciune de mulțumire către Dumnezeu pentru binefacerile și binecuvântările Sale, precum și în cereri stăruitoare de ajutor, milă, iertare, îndreptare, purtare de grijă.

Ca de obicei, anul care a trecut a adunat și pe cele bune, și pe cele rele. Au fost momente înălțătoare de comuniune euharistică, de comemorare a celor care au pătimit în temnițele din perioada comunismului, de conglăsuire pentru darul familiei și al unității, însă au fost și momente când anticreștinismul s-a manifestat tot mai agresiv, când ura și resentimentul s-au răspândit ca o epidemie între noi. Parcă, de la an la an, timpul trece mai iute, mai necruțător. Ne îndreptăm cu iuțime către o destinație anume, dar știm noi oare către ce ne îndreptăm?
 
”Semnele vremilor” nu sunt liniștitoare, ci dimpotrivă. Dacă noi nu putem opri istoria, dacă suntem neputincioși față de curgerea timpului, ține de noi, însă, să ne ancorăm viețile în Hristos, astfel încât să ne mântuim de tăvălugul care trage lumea întreagă după vârtejul său. Bunul Dumnezeu să ne dea tuturor înțelepciunea, puterea și curajul de a înfrunta duhovnicește noul an!” a spus episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Pe 31 decembrie, în Ajunul Anului Nou, PS Macarie a botezat doi copilași ai familiilor de români din Norvegia.