ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Academiei Române, profesorul Ioan - Aurel Pop, a participat la Conferința „Credința și Biserica în sprijinul Marii Uniri a tuturor românilor - câteva considerații”, organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, așa cum ActiveNews a anunțat.

În discursul său, președintele Academiei, a vorbit despre istoria României și despre rolul Bisericii în consolidarea unității naționale.

Printre altele, rectorul Universității Babeș - Bolyai a spus că României că țara noastră este locul unde Răsăritul și Apusul se unesc. Acesta a mai adăugat că românii și grecii sunt singurele popoare care s-au creștinat de jos în sus, nu de sus în jos.

Iată câteva fragmente din discursul președintelui Academiei Române:

„Suntem într-o regiune largă acolo unde Răsăritul și Apusul se amestecă și noi suntem un simbol al acestui amestec. Suntem un popor romanic, ca și italienii, francezii, catalanii, etc. Suntem cel mai numeros popor al romanității din Europa de Est. Singurii moștenitori ai Romanității Orientale. Suntem cel mai numeros popor din Sud-Estul Europei.


Suntem neamuri cu italienii și spaniolii. De-aceea se duc acolo. Deși Germanii ademenesc cu salarii mai mari, dar sângele apă nu se face. 

Credința ne-am primit-o de la prima Romă, în limba latină, prin misionari de la Sud de Dunăre, dar și oameni simpli care nu știau că-s misionari. Noi și cu grecii suntem singurele popoare din Europa noastră, de Sud și Sud Est, care nu ne-am creștinat prin voința unui conducător. Ne-am creștinat din aproape în aproape, din om în om. Ceilalți s-au creștinat de sus în jos.

Oamenii aceia au construit Constantinopolul în șase ani, azi le ia unora 20 să termine o șosea.Primul Împărat creștin al Romei, Constantin, când a văzut că Occidentul decade, se barbarizează, a zis: Lumina de la Răsărit vine. 

Modelul Bisericii noastre a venit de la Bizanț prin mijlocirea slavilor. Am ajuns un popor creștin deosebit de alte popoare. Am pus împreună credința primită din Apus și Biserica din Răsărit și ne-am organizat viața.

Biserica a susținut școala, tiparul, Biserica a susținut cărțile bisericești și prin aceste cărți ne-am realizat unitatea culturii.
 
Dincolo de căutarea dreptății, a moralității, a luptei împotriva corupției, noi trebuie să facem ce știe fiecare mai bine, să facem ceea ce reprezintă specialitatea noastră și să ne băgăm în toate. Nu putem să devenim politicieni de meserie. Adevărul, moralitatea și lupta împotriva corupției trebuie însoțite de omenie și cinste. Nici adevărul, nici dreptatea nu se face fără iubire și bunătate. Nu se poate să vânăm răul, să cultivăm răutatea.
 
Uitați-vă ce se întâmplă în țară: în loc să cultivăm iubirea și bunătatea, acum punem în față răul și urâtul. Și de-aceea nu putem trăi nici Marea Unire. Avem niște înfăptuiri extraordinare în istorie: de la bisericile din Nordul Moldovei, la București, are Transilvania lucruri deosebite și noi nu reușim să le prezentăm cu demnitate și că nu suntem nici barbari și nici cerșetori.”