ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La sfârșitul săptămânii trecute, comunitatea românească din Ucraina a redactat o scrisoare deschisă adresată tuturor românilor, în care cerea sprijinul fraților pentru a nu-și pierde identitatea în urma ultimelor măsuri ale Kiev-ului.
 
Astfel, la inițiativa Asociației NEAMUNIT, cele 136 de organizatii românesti reunite in ALIANȚA PENTRU CENTENAR au trimis o scrisoare deschisă către Ministerul Afacerilor Externe al României, prin care se solicită M.A.E. să ia toate măsurile diplomatice necesare pentru protejarea drepturilor românilor din Ucraina, mergând pana la denunțarea Tratatului de bază dintre România și Ucraina, se arată într-un comunicat primit pe adresa redacției ActiveNews.
 
„Asteptăm ca autoritățile statului român sa își facă datoria. Cât despre noi, vom continua lupta pentru apărarea fraților nostri”, se menționează în documentul trimis pe adresa redacției.
 
Iată textul scrisorii deschise semnate și trimise Ministerului Român al Afacerilor Externe de către Asociația NEAMUNIT și celelalte organizații din Alianța pentru Centenar:

CĂTRE: MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE – GUVERNUL ROMÂNIEI
 
Domnule Ministru Teodor-Viorel Meleșcanu,

Am luat la cunoștință cu surprindere și îngrijorare de faptul că, în data de 5 septembrie 2017, Parlamentul Ucrainean a adoptat o nouă Lege a Educației, prin care se desființează practic sistemul de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română. Considerăm că, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității românești din Ucraina. 

Având în vedere situația descrisă mai sus, vă solicităm să transmiteți un protest oficial către reprezentanții statului Ucrainean, prin care să condamnați în modul cel mai ferm această inițiativă legislativă inoportună și să solicitați modificarea acesteia, în sensul menținerii învățământului de stat în limba maternă pentru minoritatea românească.
În cazul unui refuz al autorităților ucrainiene, considerăm că este necesară aplicarea unor măsuri decisive si ferme de răspuns, mergând până la: aplicarea unor sancțiuni economice în schimburile comerciale bilaterale; retragerea ambasadorului român de la Kiev și a consulilor de la Cernăuți, Odessa și Solotvino; retragerea sprijinului acordat de România Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană și la N.A.T.O.

În cazul în care măsurile de protest ale statului Român rămân fără un răspuns satisfăcător, considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România și Ucraina, semnat la Constanța la 2 iunie 1997, datorită încălcarii Art. 13, alin. 5: „Părțile contractante vor crea, pentru persoanele aparținând minorității române din Ucraina și pentru cele aparținând minorității ucrainene din România, aceleași condiții pentru studierea limbii lor materne. Părțile contractante reafirmă că persoanele sus-menționate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă, într-un număr necesar de școli și instituții de stat pentru învățământ și specializare, situate ținând seama de răspândirea geografică a minorităților respective.

Vă încredințăm de toată susținerea noastră și avem încredere că nu îi veți uita pe românii din Ucraina, luând toate măsurile care se impun pentru protejarea acestora.”

Semneaza: Asociatia Neamunit - initiatoarea demersului si celelalte 135 de organizatii membre ale Aliantei pentru Centenar